18 mei 2024

10 Basisscholen doen mee aan de Gezondheidsweek

0

Maandag 19 april start de gezondheidsweek op 10 basisscholen in gemeente Loppersum. De activiteit vindt plaats op scholen die meedoen met de Buurt, Onderwijs en Sport impuls (BOS). De gezondheidsweek krijgt invulling van 19 tot en met 23 april. 
Tijdens de week wordt er elke dag extra aandacht besteed aan een gezonde leefstijl door themalessen over gezonde voeding en leuke beweegactiviteiten

Op maandagochtend is de kick-off en starten de kinderen met een ontbijt op school of bewegen op het schoolplein. De gezondheidsweek in Loppersum valt tegelijk met de Nationale Sportweek en wordt voor de derde keer georganiseerd.

Het thema van de gezondheidsweek is bewustwording van gezondheid. Het thema is opgesplitst in drie onderwerpen; voeding, bewegen en hygiëne. Om bewustwording te realiseren bij de basisschoolkinderen voor het thema bewegen is er gekozen om de groepen 3 tot en met 8 een stappenteller in bruikleen te geven. De stappenteller is een middel om kinderen bewust te maken van hoeveel stappen ze op een dag zetten. Door het meedoen in een gymles zal het aantal stappen aanzienlijk meer worden. Tijdens de gymles zal de vakleerkracht aandacht besteden aan fitheidtestjes.

Voor het thema hygiëne is er door enkele scholen gekozen om een workshop tanden poetsen te geven. De kinderen leren hierdoor gezondheidsvaardigheden. De docenten krijgen een leskist met informatie over mondgezondheid om invulling te geven aan de workshop. Daarnaast hebben sommige scholen ervoor gekozen om een bezoek te brengen aan de tandarts.

Het laatste thema voeding zal bij de scholen naar voren komen door o.a. gezond ontbijt, gezonde tussendoortjes, gebruik van leskist smaaklessen of omdat er een professionele kok in de klas komt.

Bij Cbs Wicher Zitsema komt maandag 19 april Sita met de Ga voor gezond! tour langs. Cbs Wicher Zitsema heeft van de 2000 aanmeldingen de tour gewonnen! Sita opent en begeleidt deze tourdagen. Sita is het boegbeeld van Ga voor gezond! en tevens zangeres en presentatrice van kinderprogramma’s op Disney Channel. Ga voor gezond! is een nationale scholenactie over gezondheid en veiligheid en een initiatief van gezondheidsinstituut NIGZ. De actie is bedoeld voor groep 1 tot en met 8.

De deelnemende scholen aan de gezondheidsweek 2010 zijn Obs Amt Emoschool, Obs Wilgenstee, Obs Bongerd, Obs Beatrix school, Obs De zandplaat, Obs Dieftilschool, Cbs Wegwijzer, Cbs de Roemte, Cbs Crangeborg en Cbs Wicher Zitsema.

De gezondheidsweek wordt georganiseerd door Huis voor de Sport Groningen.

Gemeente Loppersum

Geef een reactie