23 juli 2024

22 aanhoudingen in onderzoek naar steekpartij Uithuizen

0

In een grootschalig onderzoek naar aanleiding van de steekpartij in Uithuizen van 28 oktober heeft de politie 22 aanhoudingen verricht. De politie concludeert dat er geen verband is tussen de steekpartij en rechts-extremistische denkbeelden.

Het onderzoek naar het steekincident zelf heeft vier verdachten opgeleverd, van wie drie aangehouden werden. De 17-jarige hoofdverdachte uit Assen zit nog steeds vast. Een 14-jarig meisje uit Uithuizermeeden wordt verdacht van medeplichtigheid. Zij zou het mes na de steekpartij weggemaakt hebben. De 17-jarige Michel Gjaltema liep door het steekincident vier ernstige steekwonden op.

Het onderzoek in Uithuizen leidde de politie naar een aantal andere zaken. In de zaak van openlijke geweldpleging in Baflo op 23 en 24 september konden vijf verdachten aangehouden worden. De hoofdverdachte van de Uithuizer steekpartij bleek bij de zaak betrokken.

Ook een serie vernielingen in Baflo, Eenrum, Warffum en Uithuizermeeden kon opgelost worden. Acht verdachten van 17, 18 en 19 jaar uit Kloosterburen, Eenrum en Warffum konden aangehouden worden.

De politie zegt dat de steekpartij in Uithuizen geen verband houdt met rechts-extremisme. Wel zijn er spanningen tussen groepen. Gesprekken met de jongeren uit die groepen levert geen aanwijzingen voor rechts-extremisme als drijfveer op.

Dagblad van het noorden

Geef een reactie