27 mei 2024

Aandelenactie voor financiering restauratie klok

0

De klok van de Bartholomeuskerk in Stedum hangt noch luidt. Na een restauratie is er geen geld meer om het uurwerk terug te zetten in de toren. Dorpsbelangen vindt dat iedere Stedumer een steentje hoort bij te dragen om de klok weer te laten luiden. Aandelen moeten uitkomst bieden.

De inwoners van Stedum moesten het maandenlang zonder hun klok doen. De trots van het dorp vertrok samen met de klokken van de Petrus en Pauluskerk naar Duitsland voor restauratiewerkzaamheden. De kosten van de restauratie en het terughangen van het historische dorpsicoon bedragen 15.000 euro. Het bedrag is voorgeschoten door de Hervormde Kerk, maar moet nog worden terugbetaald. Terugbetalen?


Voorzitter Lies Oldenhof van Dorpsbelangen: “Ja. De klok is eigenlijk van iedereen in het dorp. Het is gemeenschappelijk bezit. Dan is het niet zo raar dat iedereen meebetaalt aan de restauratiekosten.” Oldenhof vindt ook dat je straks als meebetalende Stedumer extra geniet als de Mariaklok weer luidt.


Om het door de Hervormde Kerk voorgeschoten geld terug te kunnen geven, geeft Dorpsbelangen aandelen uit van 25 en 50 euro. Voor een aandeel van 25 euro kan een dorpsbewoner de plek bekijken waar de klok komt te hangen, voor 50 euro kan een Stedumer in de toren klimmen als de klok er weer hangt. Oldenhof heeft er vertrouwen in dat de aandelen gretig aftrek zullen vinden.

Op zaterdag 10 september toert Dorpsbelangen met de klok door Stedum. Er is dan ook gelegenheid om een aandeel te kopen. Bij de brandweerkazerne krijgen de dorpelingen een glaasje kloksmeer. De uitgifte van aandelen is niet de enige activiteit om geld in te zamelen voor de klok, er worden ook door bekende Groninger schilders als Henk Helmantel en Rein Pol gemaakte kaarten van de Stedumer kerk verkocht

Dagblad van het noorden

Geef een reactie