26 februari 2024

Aangifte doen bij politie via internet

0

groningen – Het aantal aangiftes van kleine delicten zal de komende tijd in de provincie Groningen met zeker vijftien procent stijgen. Dat is het gevolg van de mogelijkheid om voor acht kleine vormen van criminaliteit digitaal aangifte bij de politie te kunnen doen.

De Regiopolitie Groningen biedt vanaf donderdagmiddag om twaalf uur deze service aan. De elektronische aangifte loopt via de site van de Regiopolitie Groningen. Jaarlijks neemt de politie in de provincie Groningen 14.000 aangiftes op. Een kwart daarvan komt in aanmerking voor internetaangifte.


Omdat de mogelijkheid om aangifte te doen gemakkelijker wordt verwacht de politie de groei van vijftien procent. Dit cijfer is gebaseerd op landelijke ervaringen met het systeem. De acht veelvoorkomende delicten die via internet mogen lopen zijn diefstal van/uit auto, diefstal fiets, diefstal brom/snorfiets, vernieling auto, vernielingen in openbaar vervoer, vernieling aan openbare gebouwen, overige vernielingen/beschadigingen en winkeldiefstal zonder daderindicatie.


Beperkingen


Er gelden voor alle genoemde zaken wel beperkingen. Zodra een slachtoffer een idee heeft over de identiteit van de dader(s), moet hij/zij zich op een politiebureau melden. Ook mag er geen sprake zijn van geweld of achtergelaten sporen.


Commissaris Martin Sitalsing, districtschef Groningen/Haren en verantwoordelijk voor de dienstverlening van het korps, ziet naast gemak voor de burger meer voordelen. “De elektronische aangifte kan ons inzicht bieden in snel opkomende criminaliteit in bijvoorbeeld wijken en buurten. Wij kunnen met extra toezicht of gericht onderzoek sneller daarop inspelen”, voorspelt de politiechef.


De groei van de criminaliteitscijfers met vijftien procent kan het gevoel van onveiligheid bij de inwoners van Groningen aanwakkeren. Sitalsing is er alles aangelegen om daar met gericht beleid een stokje voor te steken.


De aangever heeft de keuze om de bevestiging van zijn aangifte elektronisch of per post te ontvangen. Deze bevestiging is ook te gebruiken om de schade bij de verzekeraar te claimen.Servicecentrum


Projectleider Wiert van der Net hoopt met het nieuwe systeem de agenten op de verschillende bureaus te ontlasten en meer politiewerk op straat te kunnen laten doen. “De aangiftes worden verwerkt door ons servicecentrum en niet door agenten op de bureaus. Maar aan voorspellingen over gunstige effecten waag ik mij voorlopig niet”, komt diplomatiek uit zijn mond.

www.dvhn.nl

Geef een reactie