18 mei 2024

Aanschaf identiteitskaart vanaf heden gratis.

0

De Hoge Raad heeft op vrijdag 9 september bepaald dat gemeenten alleen leges mogen vragen als de burger een duidelijk overheersend individueel belang heeft bij een product of dienst van de gemeente. Omdat in Nederland een identificatieplicht geldt, heeft u geen keuze. U bent verplicht om een identiteitsbewijs te tonen en de ID-kaart ligt hierbij het meest voor de hand.

De ID-kaart dient dus vooral het algemeen belang. Dit betekent dat de ID-kaart met onmiddellijke ingang gratis is.

ID-kaart afgelopen zes weken aangevraagd?
Heeft u de ID-kaart de afgelopen zes weken of daarna aangevraagd? Dan kunt u alsnog bezwaar maken tegen de betaling van de ID-kaart. Zorg ervoor dat uw bezwaar binnen zes weken na de aanvraagdatum bij de gemeente binnenkomt. Een voorbeeld: heeft u de ID-kaart aangevraagd op maandag 1 augustus? Dan kunt u nog tot en met maandag 12 september bezwaar maken. Heeft u de ID-kaart aangevraagd op donderdag 4 augustus? Dan kunt u nog tot en met donderdag 15 september bezwaar maken. Enzovoort.
Hoe maak ik bezwaar?
Het formulier waarmee u bezwaar maakt, kunt u onderaan deze pagina downloaden. Het formulier is ook verkrijgbaar in de publiekshal van de gemeente Loppersum, Molenweg 12, 9919AH Loppersum.
Al bezwaar gemaakt?
Heeft u bezwaar gemaakt? Dan hoeft u nu niets meer te doen, u krijgt zo spoedig mogelijk uitspraak op uw bezwaar.
Langer geleden een ID-kaart aangevraagd?
Heeft u de ID-kaart vóór vrijdag 29 juli aangevraagd en geen bezwaar gemaakt tegen de kosten? Dan is het niet meer mogelijk om uw geld terug te krijgen.
Kinderen onder 14 jaar
Voor kinderen die jonger zijn dan 14 jaar geldt geen identificatieplicht. Daarom moeten zij of hun ouders nog wel het jeugdtarief van 9,00 euro voor de ID-kaart blijven betalen. De minister bestudeert echter wel de uitspraak van de Hoge Raad voor deze groep. Daarom raden wij aan om toch alvast bezwaar te maken.
Spoed- en vermissingskosten
Er verandert niets in de extra kosten die u moet betalen bij de vermissing van een ID-kaart of een spoedaanvraag.
Langer wachten
Normaal gesproken kunt u de aangevraagde ID-kaart binnen vijf werkdagen ophalen bij de gemeente. De verwachting is dat in heel Nederland veel burgers tegelijk de gratis ID-kaart gaan aanvragen. Houd u er daarom rekening mee dat het langer dan vijf werkdagen duurt voordat u de ID-kaart kunt ophalen.

Gemeente Loppersum

Geef een reactie