29 februari 2024

Zondag 16 november om 21:04 uur heeft zich een aardbeving voorgedaan in het centrale deel van het Groningen gasveld. De beving had een kracht van 2,7 op de schaal van Richter en is gevoeld in de omgeving van de plaatsen Stedum en Middelstum. De lokatie van deze aardbeving is ca. 1 km ten noorden van de beving bij Stedum van 10 november 2003 (magnitude 3,0) gelegen. Zondagavond zijn 5 meldingen binnengekomen bij het KNMI van mensen die de aardbeving gevoeld hebben.

Tot nu toe zijn er een kleine 50 aardbevingen geteld in het Groningen gasveld met magnitudes tussen 1,5 en 3,0. Deze door de aardgaswinning veroorzaakte schokken vinden plaats langs bestaande breuken op een diepte van ongeveer 3 kilometer. Dit is de diepte waarop het gas wordt gewonnen.


Stedum is in een week tijd twee keer getroffen door een aardbeving. De eerste aardbeving had een kracht van 3.0 op de schaal van richter en de tweede 2.7. Moet de N.A.M. tijdelijk stoppen met gaswinning in het noorden om een uitgebreider onderzoek te doen naar de gevolgen van de bevingen? Geef uw mening in onze poll Ga naar stemmen in ons menu.

© Archief www.stedum.com

www.knmi.nl

Geef een reactie