24 juni 2024

Aardbeving van 3.4 in Westerwijtwerd

0
 
In de provincie Groningen is vanochtend een forse aardbeving geweest. Het KNMI meldt dat die een kracht had van 3,4. Het epicentrum lag bij Westerwijtwerd.
Vorig jaar januari werd Groningen ook opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 3,4. Het epicentrum lag toen in Zeerijp, eveneens in de gemeente Loppersum. Na die beving kwamen 3000 schademeldingen binnen. "De beving van vanochtend komt nu in de top 3 van zwaarste bevingen in Groningen", zegt seismoloog Läslo Evers van het KNMI. "Deze beving zal schade hebben veroorzaakt." De zwaarste beving ooit in de provincie was in 2012 in Huizinge en had een kracht van 3,6.
Honderden meldingen, Rutte reageert De redactie van RTV Noord kreeg rond 05.50 uur vanuit een groot deel van de provincie honderden berichten van mensen die de beving voelden.
Er werd gereageerd vanuit Winsum, Ten Boer, de stad Groningen, Haren, Bedum, Zeerijp en Appingedam.
Premier Rutte noemt de aardbeving van vanochtend "verschrikkelijk". In het tv-programma Goedemorgen Nederland zei hij te hopen dat de schade meevalt. Volgens Rutte was iedereen in de jaren vijftig nog heel optimistisch over de gaswinning, maar is het nu "veranderd in een nachtmerrie".

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gaat nu gegevens over de aardbeving van vanochtend verzamelen. Daarna bekijkt de toezichthouder of extra maatregelen moeten worden genomen om de kans op nieuwe aardbevingen te verkleinen.

www.stedum.com,

Geef een reactie