22 maart 2023

‘Aardige collectie’ groeit uit tot oudheidkamer

Uithuizermeeden – Het dorp Uithuizermeeden krijgt een oudheidkamer. Bescheiden van opzet en ontstaan uit particulier initiatief, maar wel degelijk op een aantrekkelijke plaats, namelijk in de zogenaamde doorrit van het voormalige stationskoffiehuis bij het station. Het stichingsbestuur van het nieuwe museum richt zich niet op de streek, maar op het vertonen van een verzameling slag- en stootwapens uit de 16e, 17e en 18e eeuw

De offici‘le opening van de Oudheidkamer zal op 1 oktober plaatshebben. De eigenlijke initiatiefnemer van het plan is de heer Arjen Prins. Hij was al geruime tijd op zoek naar een geschikte locatie om zijn verzameling op een goede manier uit te kunnen stallen, zodat hij er ook andere ge•nteresseerden in de gelegenheid kon stellen er een kijkje te komen nemen. ”Mijn verzameling is inmiddels uitgegroeid tot een aardige collectie, die de moeite van het bekijken best waard is”, aldus de heer Prins. ”Het is daarbij altijd mijn droom geweest de verzameling ten toon te stellen. Na lang zoeken hebben wij dat nu op een aardige plek in Uithuizermeeden kunnen verwezenlijken”.


De voormalige stationsrestauratie werd in 1893 gebouwd en was bedoeld voor de opvang van wachtende reizigers die er in staat werden gesteld een kopje koffie te drinken of een maaltijd te gebruiken. Het heeft deze functie – zoals vrijwel alle stationsrestauraties in de plattelandsgebieden – overigens al lange tijd verloren.


Over het resultaat is de heer Prins erg te spreken. ”De Oudheidkamer is best leuk geworden. Eigenlijk zijn onze verwachtingen flink overtroffen”. Op termijn is de stichting van plan het museum van donderdag tot en met zondag open te stellen, steeds van 10-17 uur. Overigens zijn in de Oudheidkamer niet alleen wapens te zien, maar (bijvoorbeeld) ook een verzameling over elektriciteit vanaf de eerste Edison-lamp.

www.dvhn.nl

Geef een antwoord