23 februari 2024

Abonnement voor fysiotherapie bij Swaithoes

0

De premies voor de aanvullende verzekeringen worden steeds hoger en de vergoeding voor fysiotherapie voor chronisch zieken vanuit de basisverzekering wordt steeds minder.  Het Swaithoes in Stedum biedt bij voldoende animo per 2012 een abonnement fysiotherapie aan. Voor een bedrag tussen de 15 en 20 euro per maand. Daarmee kan men onbeperkt aanspraak doen op noodzakelijke fysiotherapeutische hulp in het Swaithoes.

Steeds hogere premies voor vergoeding fysiotherapie
Het wordt steeds duurder om via een aanvullende verzekering een goede dekking te krijgen voor fysiotherapeutische zorg. Het kan allemaal wel, maar daar betaal je dan ook een forse premie voor. Wil je onbeperkt aanspraak kunnen maken op fysiotherapie, dan kost dat tussen de 30 en 35 euro, per persoon, per maand. Goedkoper kan ook. Voor maximaal 12 behandelingen per jaar betaal je ongeveer 15 euro. Vaak zijn 12 behandelingen echter niet voldoende om van de klachten af te komen. Voor alle extra behandelingen zul je zelf de rekening van de fysiotherapeut moeten betalen. Als je dan ook nog de pech hebt in datzelfde jaar een andere klacht te krijgen waarvoor fysiotherapie noodzakelijk is, dan zul je zelf alle behandelingen moeten betalen. Je krijgt niets meer terug van de zorgverzekeraar, want de maximale vergoeding was immers al uitgekeerd.

Steeds minder fysiotherapiebehandelingen in basisverzekering
In 2012 zal ook een aantal chronische aandoeningen geschrapt worden van de vergoedingenlijst. Mensen met een reumatische aandoening of een hartaandoening (ook na hartoperaties) krijgen niet langer hun behandelingen uit de basisverzekering vergoed. Die behandelingen zullen onder de aanvullende verzekering gaan vallen. Bovendien komen de eerste 20 behandelingen (dit jaar 12 behandelingen) van de chronische aandoeningen die nog wel binnen de basisverzekering vallen voor eigen rekening van de patiënt. Tenzij je een uitgebreide aanvullende verzekering hebt afgesloten. Dan worden die behandelingen daaruit betaald.

Al met al wordt het vrij prijzig om in 2012 een volledige dekking voor fysiotherapeutische zorg via een aanvullende verzekering af te sluiten. Want reken maar dat de premies nog verder zullen stijgen.

Abonnement in plaats van verzekering voor fysiotherapie
Fysiotherapeutische zorg zou naar mijn mening voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Of je nu rijk bent of arm. Binnen het huidige stelsel van de ziektekostenverzekering lukt dat niet meer voor de mensen met een minder vorstelijk inkomen. Volgens mij kan de zorg echter goedkoper door alle kosten die de zorgverzekeraar maakt er tussenuit te halen en door de administratieve lasten voor de fysiotherapeut te verkleinen.   

Daarom wil ik peilen of er onder de inwoners van Stedum en omstreken behoefte is aan een abonnement fysiotherapie bij het Swaithoes. Dit abonnement komt dan in plaats van een aanvullende verzekering bij een ziektekostenverzekeraar. Mensen die zo’n abonnement afsluiten, hebben recht op onbeperkte fysiotherapeutische hulp. Daarbij maak ik wel de kanttekening dat die hulp wel noodzakelijke hulp is. Het gaat om klachten waar ik iets aan kan doen. Niet om behandelingen of trainingen om klachten te voorkomen. Ook niet als vervanging van sportmassage o.i.d.

Zo’n abonnement denk ik aan te kunnen bieden voor een bedrag van tussen de 15 en 20 euro per maand. Een exact tarief kan ik nog niet geven. Ik ben bezig het allemaal uit te rekenen. Halverwege november zal ik het definitieve tarief bekend maken. Samen met de voorwaarden en regeltjes.

Het aanbieden van een abonnement kan alleen als er voldoende animo voor is. Deze manier van werken is voor mij een experiment. Een experiment met een looptijd van een jaar. Als het succesvol is, kan ik de abonnementen blijven aanbieden. Als het flopt kan dat niet.

Om misverstanden te voorkomen: mensen die een aanvullende verzekering hebben bij een zorgverzekeraar kunnen ook volgend jaar gewoon in het Swaithoes behandeld worden. Voor hun verandert er niets.

Geef aan of u zo’n abonnement ziet zitten

Om inzicht te krijgen of er voldoende animo is voor een abonnement fysiotherapie, vraag ik de mensen die er wel voor voelen dat uiterlijk 1 november kenbaar te maken. Bij voorkeur via de mail: karel@swaithoes.nl. Bellen kan ook: 0596-552369. Het verplicht u uiteraard tot niets.

Halverwege november zal ik via www.swaithoes.nl en de pers laten weten of het experiment doorgaat.

 

www.stedum.com

Geef een reactie