28 mei 2024

Actie Hang de klok op groot succes

0

Afgelopen zaterdag, Open Monumentendag was de start van de actie ” Hang de Mariaklok weer op”. Dat die klok weer komt te hangen is zeker, want deze eerste actiedag heeft ruim 1900 euro opgebracht. Toen om 13.00 de eerste 1000 euro binnen was, werd het streven 10% van 15.000 euro.

Dat bedrag is royaal overtroffen. De Stedumers konden het ook niet missen. Na uitgebreide publiciteit en een rondrit met een wagen met echt luidende klokken (Ekema uit Uithuizen) wisten vele inwoners en oud-inwoners de weg naar de brandweerkazerne te vinden. Men kwam met de portemonnee in de hand, en vastberaden om een aandeel in de klok te kopen.


Daarna kon er op de actieworden getoost, met klokkensmeer en begeleid door de blaaskapel van JehovaNissi. Veel mensen namen de gelegenheid om een klok uit 1300 van dichtbij tekunnen bekijken. Dat hij op een pallet op een tandemaanhanger stond,vastgesjord met felgekleurde nylon banden, deerde niemand. In het zonlicht waren de opschriften, maar ook de verweerde plekken goed te zien. ZoÕn actie hebben de middeleeuwse klokkengieters nooit kunnen voorzien.


Ook de kaartenactie was een succes. De “vroege Helmantel” uit 1968 was heel bijzonder, en iedereen was erg gecharmeerd van het Havenaanzicht van Leen Molendijk uit 1944. Een leuke bijkomstigheid was dat de “Kerkmuur Bartholomeuskerk” van Rein Pol op dit moment bij Kunstmonument wordt ge‘xposeerd. De komende week kan men voor certificaten en kaarten bij de Boekwerkplaats terecht, gevestigd aan de Hoofdstraat 45.


Op de zaterdagen van Kunstmonument (17 en 24 september en 1 oktober)is de kerk vanwege de actie geopend van 12 tot 17.00 uur. Binnenkort zullen de certificaathouders over hun recht op bezichtiging van de plek waar de klok moet komen te hangen worden ge•nformeerd. Het ziet ernaar uit dat dit een massaal evenement gaat worden.


Klik hier voor meer foto`s

www.stedum.com

Geef een reactie