11 december 2023

Actievoerende werknemers Eemshaven uit huis gezet

0

Een groep Portugese werknemers, die woensdagmorgen samen met vakbond FNV Bondgenoten actie voerde op de bouwplaats van de elektriciteitscentrale van RWE in de Eemshaven, is uit huis gezet. De Portugezen woonden tijdelijk in het voormalige gemeentehuis in ’t Zandt. Ze hebben nog enkele maanden loon tegoed en wachten op dat geld voordat ze teruggaan naar Portugal.

FNV Bondgenoten voerde woensdagmorgen actie tegen misstanden met buitenlandse werknemers. De huisbaas van de Portugezen vond dit een goed moment om zijn huurders op straat te zetten.

Naar de rechter
Aangezien de huisuitzetting niet legaal is, kunnen de Portugezen inmiddels weer in het gemeentehuis. De huisbaas zal nu een gerechtelijke procedure starten. Dit zal enkele maanden duren en de Portugezen hopen voor die tijd hun achterstallig salaris te beuren.

Uitbuiting
Bij de bouw van elektriciteitscentrales in de Eemshaven worden buitenlanders ingehuurd door uitzendbureaus. Die nemen het volgens FNV Bondgenoten niet zo nauw met de rechten van de werknemers. Zij werken vaak zwart en worden bij ziekte ontslagen. De vakbond wilde de buitenlanders woensdag via pamfletten op de hoogte brengen van hun rechten.

Reactie RWE
Energieproducent RWE zegt dat er bij de bouw van de elektriciteitscentrale geen sprake is van grootschalige uitbuiting van buitenlandse werknemers.

www.rtvnoord.nl

Geef een reactie