20 juli 2024

Afsluiting onbewaakte spoorwegovergangen Gerichtsweg en Zuider Lopsterweg voor gemotoriseerd verkeer

Het college van burgemeester en wethouders heeft het verkeersbesluit genomen om de onbewaakte spoorwegovergangen in Eenum en Loppersum vanaf maandag 12 juli 2021 af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. De betreffende overwegen aan de Gerichtsweg en de Zuider Lopsterweg zijn Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO’s). Zij hebben geen spoorbomen en geven geen waarschuwingssignalen af bij naderend treinverkeer. Fietsers en wandelaars kunnen voorlopig nog gebruik blijven maken van beide overwegen.

Verkeersbesluit
ProRail en de NS hebben naar aanleiding van een ongeval vorig jaar in Hooghalen onderzoek gedaan naar de huidige overwegveiligheid. Op basis van de resultaten van dit onderzoek en recente ongevallen op onbeveiligde overwegen, heeft ProRail de gemeente Eemsdelta verzocht zo spoedig mogelijk een verkeersbesluit te nemen over de Gerichtsweg en de Zuider Lopsterweg.
Wethouder Hans Ronde: ‘Het college erkent de urgentie en heeft dit verzoek overgenomen om het risico op ongevallen als gevolg van zwaar verkeer bij deze openbaar toegankelijke overwegen te verminderen. Dit type verkeer, zoals auto’s en landbouwvoertuigen, heeft vaak wat meer tijd nodig om een overweg over te steken. Dit vergroot het risico op ongevallen bij NABO’s en dat willen we voorkomen. Er wordt nog hard gewerkt aan een definitieve oplossing voor beide overwegen.’
Agrariërs en andere directe betrokkenen zijn inmiddels op de hoogte gesteld van het verkeerbesluit.
Gemotoriseerd verkeer kan gebruikmaken van de omliggende wegen. Er is geen omleidingsroute.