16 juli 2024

Afwijzen ring kost Delfzijl 40 miljoen

0

Delfzijl – De raad van Delfzijl moet donderdagavond onvoorwaardelijk akkoord gaan met de aanleg van de ringweg bij de havenplaats. Doet de raad dat niet, dan loopt de havenplaats twintig miljoen rijkssubsidie en twintig miljoen subsidie van de provincie mis. De noordelijk inspecteur van Vrom heeft dit maandag namens zijn staatssecretaris aan burgemeester Maritje Appel van Delfzijl laten weten

Burgemeester Appel heeft dinsdag de fractievoorzitters en de wethouders ge•nformeerd over het gesprek met inspecteur J. Huiszoon. De aanleg van een ringweg was een van de onderdelen van het Masterplan voor de herstructurering van Delfzijl. Vrom en de provincie beloofden indertijd zo’n veertig miljoen subsidie voor de herstructurering op voorwaarde dat de raad akkoord ging met het gehele plan. De raad keurde het plan in oktober 2001 goed.


Weerstand


Er is echter grote weerstand tegen de ring vanuit de bevolking en de politiek. Burgers vrezen te veel verkeer langs de kust en nagenoeg alle politieke partijen willen meer duidelijkheid over de kosten van de weg en de gevolgen die de weg heeft voor de verkeersstromen in Delfzijl. “Niemand ziet de ringweg zitten, maar we staan als raad met de rug tegen de muur. Als we ‘nee’ zeggen. is het afgelopen met de herstructurering”, aldus PvdA-fractieleider Jan Menninga.


Gedeputeerde Marc Calon is verbaasd over de kritiek van de raad. “De raad heeft het Masterplan aangenomen. Het zou raar zijn als de politiek nu de plannen afwijst. Dan lopen de subsidies gevaar.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie