3 juni 2023

AG Ems wil veer tussen Delfzijl en Emden

De rederij AG Ems wil een dagelijkse veerdienst beginnen tussen Delfzijl en Knock. De plannen zijn klaar, alleen de definitieve financiering ontbreekt nog. AG Ems directeur Dr. Bernhard Brons praat binnenkort met afgevaardigden van Groningen Seaports, de gemeente Delfzijl en de provincie Groningen

”Als iedereen overtuigd is van het nut en bereid is om er geld in te stoppen wordt het een succes.”

Brons is heilig overtuigd van de haalbaarheid en het nut van zijn idee. ”Het is een reëel plan. Ideeën over een vaste brugverbinding over de Dollard zijn ook leuk, maar financieel niet haalbaar, dus onuitvoerbaar.” Het exploiteren van een veerdienst die elk uur over de Dollard vaart heeft in zijn ogen meer perspectief.

Om het bedrijfsleven, met name transportsector goed te stemmen, mag de overtocht maar maximaal een half uur duren, volgens Brons. Het vaartuig dat Brons op het oog heeft moet plaats bieden aan maximaal vijftien vrachtauto’s. Ook voor auto’s van particulieren moet er ruimte zijn.

Brons vindt dat zijn plan zeker drie jaar de tijd moet krijgen om zich te bewijzen. AG Ems heeft al ervaring met het exploiteren van een veerdienst. Sinds een jaar onderhoudt de rederij een succesvolle veerverbinding over de Weser bij Bremen.

Het aanschaffen van een veer is nog het kleinste obstakel, meent Brons. Er zijn voldoende tweedehands veren. ”Het gaat er om dat het vaartuig zo stabiel is dat het ook bij zeer slecht weer over de Dollard kan varen.” Ook moet er nog gekeken worden naar een aanlegplaats. In Knock, aan Duitse zijde, is dat geen probleem. In Delfzijl ligt het problematischer. Brons voelt iets voor een plek net buiten de zeesluizen. Daarover wil hij met de betrokkenen overleggen.

Omdat de veerverbinding vooral voor het bedrijfsleven uiterst nuttig kan zijn, denkt Brons dat een eerste vaart zeker om vijf uur ’s morgens al van start moet gaan.

Ticket

Een ticket voor een personenauto gaat ongeveer vier euro kosten en verder 1 euro voor een persoon. Een kaartje voor een vrachtwagen gaat de chauffeur circa twintig euro kosten

Dagblad van het noorden

Geef een reactie