30 mei 2024

‘Akkefietjes zoals in Ten Boer schaden autocross-sport’

0

De ongeregeldheden bij de autocross in Ten Boer, waarbij zaterdag coureurs slaag met elkaar raakten en één rijder gewond in het ziekenhuis belandde, zitten de organisatie erg hoog. Arnold Wierenga uit Groningen, bestuurslid coureurszaken van de Noord‑Nederlandse Crazy‑Race Organisatie (NNCRO), zou de twee vechtende autocrossers het liefst voor het leven schorsen. Het voltallige bestuur vergadert deze week echter nog over de straf die ze krijgen.

Je hoort niet te vechten op een autocrossbaan. Dit is voor ons heel slechte reclame. Dergelijke akkefietjes kunnen wij helemaal niet gebruiken. Zulke rijders kunnen wat mij betreft het best meteen wegwezen", stelt Wierenga, die vreest dat het negatieve beeld dat sommige mensen van het autocrossen hebben wordt versterkt dit soort incidenten.

Bij de ruzie in Ten Boer zou volgens de politie een coureur uit Ten Post (31) op zijn hoofd zijn geslagen met een ijzeren staaf. Hij belandde hierdoor in het ziekenhuis, maar hoefde daar niet te blijven. De boze autocrosser zou op een uit Mensingeweer afkomstige rivaal in de standaardklasse zijn afgestapt, omdat hij hem ervan verdacht dat zijn bolide niet standaard was.

De politiewoordvoerder stelt dat de man uit Ten Post zich al snel door enkele mensen bedreigd voelde en toen een klap uitdeelde. Een van de omstanders heeft hem daarna een klap op zijn hoofd gegeven, zegt een politiewoordvoerder. De man viel op de grond en zou toen nog zijn geschopt.

Over de toedracht van de kloppartij bestaat veel onduidelijkheid. Sommigen bestrijden bijvoorbeeld dat er met een ijzeren staaf is geslagen, maar stellen dat de rijder uit Ten Post met zijn hoofd op een trekhaak is gevallen. De omstanders zwijgen over wat er precies is gebeurd. De politie stelt nu alles in het werk om daar achter te komen en verzoekt getuigen zich te melden.

Beide rijders zitten echter alleen al doordat er klappen zijn uitgedeeld wat de NNCRO betreft helemaal fout, verklaart Wierenga. De man uit Ten Post had volgens hem ook niet boos op de coureur uit Mensingeweer moeten afstappen, maar bij het bestuur moeten klagen over de auto van zijn concurrent. "Dan hadden wij die wagen op de testbank gezet", zegt het bestuurslid. Ben Langenbach uit Stedum, secretaris en wedstrijdleider, vindt het zuur dat de autocrossport in diskrediet wordt gebracht door de rijders: "Wij proberen deze tak van sport waarover veel vooroordelen bestaan te promoten. Dat onze eigen rijders ons nu in opspraak brengen, stelt mij echt teleur."

www.dvhn.nl

Geef een reactie