20 juli 2024

Alders: dinsdag laatste kans voor bestuurlijk Delfzijl

0

De komende gemeenteraadsverkiezingen zijn voor bestuurlijk Delfzijl “de laatste kans”. Als er na de verkiezingen van komende dinsdag geen deugdelijk gemeentebestuur ontstaat wordt een harde ingreep onvermijdelijk. Dat zei commissaris van de koningin Hans Alders vrijdag in het Radio Noord-programma ‘Altijd wat Anders’.

Alders hoopt op een goede afloop van de gemeenteraadsverkiezingen in Delfzijl. Hij roept inwoners van die gemeente op om dinsdag wel te gaan stemmen. Volgens de commissaris is niet stemmen -of blanco stemmen- geen bijdrage aan een oplossing van de bestuurlijke problemen in de havenstad.

In het programma erkende Alders dat hij de afgelopen jaren niet met wethouder Bert Westerink heeft gesproken over de gang van zaken in Delfzijl. Eerder had Alders verklaard dat hij ‘regelmatig met burgemeester Maritje Appel en de wethouders’ had overlegd over de situatie. De afgetreden wethouder Westerink had daarover zijn verbazing uitgesproken. Volgens Westerink had hij sinds zijn aantreden in 2004 ‘niet ŽŽn keer’ met Alders gesproken over zijn wethouderswerk. Vrijdag zei Alders dat hij heeft bedoeld dat hij regelmatig met burgemeester Appel en loco-burgemeester Scharft heeft overlegd, en niet met wethouder Westerink

Alders hoopt nog steeds dat Delfzijl o.l.v. waarnemend burgemeester Cees Waal zelf uit de problemen kan komen. Aanstellen van een regeringscommissaris, of uitstel van de raadsverkiezingen, vergt een ingewikkelde en tijdrovende procedure, aldus Alders: “daarom is daar niet voor gekozen”.

De commissaris rekent er op dat Cees Waal voor langere tijd waarnemer zal blijven in Delfzijl en dat na de verkiezingen wellicht gezocht zal worden naar geschikte externe kandidaten voor de wethouderszetels.

www.rtvnoord.nl

Geef een reactie