24 juli 2024

‘Als de koningin komt moeten de werklui verdwenen zijn’

0

Warffum – De gemeente Eemsmond lijkt zich er steeds meer van bewust dat de koninklijke familie over een aantal weken echt in Warffum rondwandelt. Dat er nog wel wat moest gebeuren voor die tijd, daar was iedereen het wel over eens. Maar of het nou nodig was de complete straat en trottoirs er uit te halen om ze vervolgens weer netjes neer te leggen, daarover zijn de meningen bij de werklieden in elk geval verdeeld.

Stratenmaker Rieks Thole is samen met zijn broer Martin bij de klus betrokken. De mannen uit Emmer-Compascuum zeggen dat zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van oude stenen. Rieks: ”Voor het Hogeland Museum moeten in ieder geval oude stenen komen. Als ze op zijn gaan we verder met nieuwe stenen.” De broers werken al jaren samen. ”En dat gaat al jaren prima”, lacht Rieks. ”Nee, je hebt natuurlijk altijd je meningsverschillen, maar wij voelen elkaar wel heel goed aan en hoeven elkaar niet te vertellen wat we moeten doen.”


Hoewel dit in principe een klus is als alle anderen, voeren de Tholes thuis natuurlijk wel het hoogste woord over hun ‘koninklijke klus’. ”Ik heb er de twee keer anderhalf uur reizen wel voor over. Op 30 april zullen de broers niet aanwezig zijn. ”Nee, dan hebben ze ons hier niet meer nodig. Als de koningin komt, moet de rommel opgeruimd zijn en moeten de werklui verdwenen zijn.”


Ook het Groninger paard, uitgevoerd in zwartgekleurd brons moet er aan geloven. Bouwbedrijf De Boer uit Kantens is druk doende de stenen sokkel, waarop het dier aan het eind van de Hoofdstraat staat, van nieuwe stenen te voorzien. Het beeld van F. Reitsema moet er op Koninginnedag weer op en top bijliggen, net als de rest van Warffum, en dat mag kennelijk wat kosten.


Geen meerkosten


Volgens de gemeente Eemsmond hoeven er geen extra kosten gemaakt te worden voor het herbestraten. ”De werkzaamheden worden gewoon naar voren geschoven”, zegt Astrid Nanninga, voorlichtster van Eemsmond. Wanneer de gemeente in eerste instantie van plan was de Hoofdstraat opnieuw te bestraten, kon ze gisteren niet zeggen.

www.dvhn.nl

Geef een reactie