19 juni 2024

Appingedam naar Europese Commissie om glasvezelnet

0

GRONINGEN – De gemeente Appingedam stapt naar toetsingscommissie van de Europese Commissie (EC) om toch door te kunnen gaan met haar plannen voor de aanleg van een eigen glasvezelnet. Dat zei wethouder G. Snakenborg van de gemeente vrijdag.

De voorzieningenrechter in Groningen bepaalde vrijdag in een kort geding dat de gemeente moet stoppen met de aanleg van een eigen glasvezelnetwerk, totdat de EC ermee instemt. Essent Kabelcom had het kort geding aangespannen tegen de gemeente. Volgens de dochter van energiebedrijf Essent heeft Appingedam met de aanleg en exploitatie van het glasvezelnet drie bedrijven bevoordeeld, omdat er geen openbare aanbesteding heeft plaatsgevonden.


De wethouder ziet de aanvraag bij de Europese toetsingscommissie met vertrouwen tegemoet, ook al oordeelde de rechter dat er sprake is van ongeoorloofde staatssteun aan commerci‘le bedrijven. ,,Als ik naar de toetsingscriteria kijk, zal er volgens mij geen sprake zijn van staatssteun”, aldus de wethouder.


Amsterdam


Volgens de gemeente staat het haar vrij om voor het algemeen belang infrastructuur aan te leggen. De rechter gaf Appingedam hierin echter vrijdag ongelijk. Aangezien er al twee internetaanbieders zijn in de gemeente, namelijk Essent en KPN, is de aanleg van infrastructuur volgens Europese regelgeving geen verantwoordelijkheid meer voor de overheid.


Ook de gemeente Amsterdam bereidt een eigen glasvezelnet voor. De uitspraak van de rechter in Groningen verontrust het hoofdstedelijke projectbureau niet, zegt een woordvoerder. ,,We hebben steeds contact met Brussel en we hebben het project internationaal aanbesteed. De voorbereidingen gaan hier dus gewoon door.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie