6 juni 2023

Appingedammer bende bouwt gestolen motors om

De politie heeft een bende van zes mannen uit Delfzijl en Appingedam opgepakt die verdacht wordt van het helen, ombouwen en verkopen van gestolen motoren. Op deze manier heeft de bende ruim een ton verdiend.

De dure sportmotoren werden gestolen in de Randstad en bij een motorzaak in het Limburgse dorp Echt. Volgens de politie staat niet vast dat de bende de motors zelf stal, maar was ze wel verantwoordelijk voor het ombouwen en doorverkopen ervan.

De 25-jarige hoofdverdachte uit Appingedam en zijn handlangers voorzagen de motoren van een nieuwe identiteit. Door de framenummers weg te vijlen en deze te vervangen door de nummers uit motoren met schade, waren ze niet meer te herkennen als gestolen. De schademotoren waren namelijk van hetzelfde merk, type en bouwjaar.

Nadat de motoren op deze manier ‘omgekat’ waren, werden ze te koop aangeboden op internetverkoopsites als Marktplaats.nl. Tien motoren zijn zo door de bende verkocht aan particulieren in Nederland en Belgi‘.

De fraude kwam aan het licht toen een 28-jarige man uit Leeuwarden in oktober vorig jaar zijn motor voor een keuring aanbood aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Hij had een ge•mporteerde motor uit Oostenrijk en wilde hiervoor bij de RDW een Nederlands kenteken aanvragen. De keurmeester van de dienst vertrouwde het zaakje niet en liet de politie een onderzoek instellen. Deze zag dat het Voertuig Identificatie Nummer vals was.

Uit het onderzoek kwam de 25-jarige Appingedammer naar voren als hoofdverdachte. Hij heeft een maand vastgezeten, maar is weer vrijgelaten in afwachting van de rechtszaak. Ook de andere verdachten zijn na verhoor vrijgelaten. EŽn verdachte is naar het buitenland gevlucht en moet nog worden aangehouden

www.rtvnoord.nl

Geef een reactie