20 juli 2024

Artikel 12 dichtbij voor Loppersum

0

De gemeente Loppersum stevent hard af op een status als artikel 12-gemeente. Dat betekent dat zij onder curatele komt van de provincie. Alle uitgaven en begrotingswijzigingen moeten dan goedgekeurd worden. Er lijkt geen weg terug voor de armlastige gemeente, wier begroting voor volgend jaar alweer rode cijfers laat zien. Loppersum liet een zogenaamde begrotingsscan uitvoeren die weinig aan duidelijkheid overlaat.

De meeste fracties in de gemeenteraad gaan er al vanuit dat de financiële huishouding naar de provincie overgeheveld zal worden.

Dat kan alleen als aangetoond is dat Loppersum alles heeft gedaan wat in haar macht ligt om zelf orde op zaken te stellen. Alleen de fracties van de VVD en de PvdA lijken bereid de mouwen nog eens op te willen stropen om onder provinciaal bewind uit te komen, zo bleek tijdens de vergadering van de raadscommissie gisteravond.

”Wij leveren ons niet bij voorhand over”, zei PvdAfractievoorzitter Lies Oldenhof strijdbaar. Haar partij vreest voor de voorzieningen in de dorpen bij een artikel 12- status. Wethouder Jan Stoel waarschuwt daar ook voor.

”Opgeheven voorzieningen komen nooit meer terug.”

Door Jean-Paul Taffijn

Dagblad van het noorden

Geef een reactie