17 juni 2024

Avondje zwartepieten in raad Loppersum

0

Loppersum  – In een ruzieachtige sfeer blikte de gemeenteraad van Loppersum maandagavond terug op de formatiebesprekingen van de afgelopen weken. Vooral beoogd CDA-wethouder Pier Prins kreeg het zwaar te verduren. Hij wordt door de oppositiepartijen Loppersum Vooruit en GroenLinks verantwoordelijk gehouden voor de ‘overval’ medio april door buiten (in)formateur Joan Stam om een coalitie te smeden met ChristenUnie, GemeenteBelangen/D66 en VVD

Bij monde van Jim Lambeck diende Loppersum Vooruit een motie van wantrouwen in tegen de toekomstige CDA-wethouder. Volgens Lambeck bediende Prins zich stelselmatig van onwaarheden en leugens. Gebrek aan integriteit maakt de CDA’er in de ogen van Loppersum Vooruit ongeschikt als wethouder. Lambeck sprak terloops ook zijn wantrouwen uit in de nieuwe coalitie. Diens motie kreeg alleen steun van de indieners.

De rest van de oppositie – GroenLinks en PvdA – kwam samen met Loppersum Vooruit met een motie van treurnis tegen Prins omdat hij het werk van informateur Joan Stam zou hebben veronachtzaamd en het vertrouwen van de burger in de politiek beschaamd. Ook riepen de drie partijen in een andere motie CDA, CU en VVD op om de kandidatuur van de drie beoogde wethouders Prins (CDA), Jan Stoel (CU) en Olga Hartman (VVD/GB/D66) in te trekken, teneinde plaats te maken voor een ‘ zakencollege’ met twee externe wethouders. Ook die beide moties werden afgestemd. De publieke tribune was volgepakt met een vijftigtal belangstellenden.

Dagblad van het noorden

Geef een reactie