26 februari 2024

Baistemaart Winsum heeft weer iets van vroeger

0

Winsum – Natuurlijk waren er suikerspinnen, evenals hamburgers. De geur ervan is op elke markt aanwezig, zo ook op de Winsumer Baistemaart. Maandag kwam daar de lucht van paarden en stro bij. ”De organisatie kan jubelen.”

Het is een serieuze zaak. Het gaat hard om hard. Veehandel in Winsum. In de open lucht, met nieuwsgierige omstanders, slaan verkoper en koper elkaar op ouderwetse wijze de handen blauw. Beiden willen wel, maar vraag- en aanbodprijs komen maar niet bij elkaar. Ineens zijn ze weg. Weg bij de paarden, weg bij het publiek.


”Ze zijn aan het afrekenen in de kroeg”, zegt een medewerker van paardenhandelaar Sipko Sipkens uit Hoogkerk. Als Sipkens even later terugkeert, staat zijn gezicht vrolijk. Hij is met zestien paarden naar Winsum gekomen en heeft er al een verkocht. ”Dit is boven verwachting. De organisatie kan wel jubelen”, zegt hij.


Dat doet de organisatie van de Winsumer Baistemaart volop. De straten lopen vol, het is opgehouden met regenen en bovenal: de paarden! Van alleen nog een warenmarkt wordt de Baistemaart weer een beetje beestenmarkt. ”Ik zie steeds meer bekende gezichten. Handelaren”, weet Eddie van Marum van de organisatie. ”Dit zingt zich morgen wel rond op de Zuidlaardermarkt.” Van nul naar vijftig paarden, dat is een begin. Winsum wil dat graag, want van de Baistemaart is al jaren niet veel meer over.


Dat vindt heel Winsum jammer. Natuurlijk, ze maken hun rondje over de markt, treffen bekenden, gaan het cafŽ in. Maar de meeste bezoekers weten hoe het vroeger was. Toen was het mooier. Dat was echte handel en er waren wel tig mannen zoals Gerrit Knol. Deze 75-jarige handelaar uit Midwolde is met vier Shetlanders naar Winsum gekomen. Hij is niet erg te spreken over de handel, maar gezellig vindt hij het wel.


Hetzelfde geldt voor Roelf Hazekamp (57) uit Sauwerd. ’s Ochtends kwam hij – cowboyhoed op – te paard naar Winsum waar dorpsgenoot en hoefsmid Peter Wietzes zijn paard van nieuwe hoefijzers voorzag. Dat trekt veel bekijks. Hazekamp houdt zijn drie paarden goed in de gaten. Die schrikken van kinderen vlak achter zich.


In een tent is het rustiger voor kinderen. Daar is het kleinvee. Sanne (8) logeert in Winsum en is dol op een Japanse kwartel. Ze mag hem niet hebben, weet ze. ”We hebben al een hond, twee konijnen en heel veel vissen.”


Sanne kan dan maar beter een tent verder binnengaan. De oude ambachtentent. Daar zijn spullen te koop die niet mee naar huis hoeven. Gerookte vis uit Zoutkamp bijvoorbeeld. Daar hoor je niemand over klagen.

www.dvhn.nl

Geef een reactie