29 maart 2023

Basisschool pikt graantje mee van Op Roakeldais

Winsum – De organisatie van Op Roakeldais wil ook de jongere generatie graag betrekken bij het Warffumer evenement. Daarom zocht deze tien jaar geleden contact met het basisonderwijs in omringende dorpen.

Scholen in ondermeer Uithuizen, Den Andel, Usquert en Winsum kunnen zo een graantje meepikken van het folklorefestival. Donderdag verraste een Puertoricaanse dansgroep met negen dansers en vier muzikanten de leerlingen uit de groepen een tot en met zeven van basisschool De Negen Wieken in Winsum met twee exotische shows.


In de gemeenschapsruimte De Kuil van de school waagden de in lange, kleurige jurken geklede artiesten zich aan dansen als de Plena en de La Bomba. “Verhalen vertellen met muziek”, omschrijft de Puertoricaanse begeleider en danser, Olvin Valentine, de eerste dans. “Het is de meest recente die is toegevoegd aan de folklore van het land”, vertelt hij. Ook de La Bomba is erg bijzonder. Valentine legt uit: “Tijdens de dans vindt een soort dialoog plaats tussen de danser en de muzikant. De danser bedenkt ter plekke verschillende bewegingen en de muzikant speelt daar op in.”


“De kinderen waren laaiend enthousiast”, vertelt lerares Greta Toonder over het effect van de anderhalf uur durende optredens. Sommigen durfden zelfs op de muziek mee te ‘swingen’. “Een jongetje kreeg daarop een kusje van een van de danseressen”, vertelt ze. “Hij was zo trots op de lipstickafdruk op zijn wang, dat hij deze niet meer wilde afwassen.


Schooloptredens


Niet alleen in Winsum verzorgen buitenlandse dansers een aantal shows. Vrijdag bezoeken groepen uit Armeni‘, Rusland, Griekenland en Argentini‘ basisscholen in achtereenvolgens Westeremden, Middelstum, Uithuizen en Warffum.

www.dvhn.nl

Geef een antwoord