22 juli 2024

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

0

Elk jaar wordt in Nederland bij ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. Deze vorm van kanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 t/m 60 jaar. Daarom wordt voor vrouwen van deze leeftijdsgroep het bevolkingsonderzoek georganiseerd.

Voor wie

Alle vrouwen van 30 t/m 60 jaar ontvangen eenmaal in de vijf jaar een uitnodiging van de screeningsorganisatie voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dit onderzoek is erop gericht baarmoederhalskanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Vroege ontdekking vergroot de kans op genezing aanzienlijk. Vrouwen bij wie een beginnende afwijking wordt gevonden hebben meestal geen klachten. Daarom is het onderzoek belangrijk.

De persoonsgegevens voor de uitnodiging zijn afkomstig van de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Zodra een vrouw zich inschrijft in een gemeente, worden de persoonsgegevens in deze administratie opgenomen. De screeningsorganisatie heeft toestemming om deze gegevens te gebruiken voor de uitnodiging.

Het onderzoek

Het onderzoek gebeurt door middel van een uitstrijkje in de huisartsenpraktijk. Dit wordt meestal gemaakt door de assistente van de huisarts. De uitslag van het uitstrijkje is een momentopname. Het is geen garantie dat alles tot het volgende uitstrijkje in orde zal blijven. Bij klachten is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.

Het laten maken van een uitstrijkje voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is voor alle uitgenodigde vrouwen gratis. U moet dan wel het laboratoriumformulier, dat u tegelijk met de uitnodiging ontvangt, meenemen naar uw huisarts.

Planning

In de komende maanden worden de vrouwen uitgenodigd die geboren zijn in de jaren 1955, 1980 en 1960. Als u in de afgelopen maanden een uitnodiging heeft ontvangen, maar u heeft nog geen uitstrijkje laten maken, kunt u alsnog een afspraak maken met uw huisartsenpraktijk.

Neemt u dan wel het laboratoriumformulier mee. Heeft u de uitnodigingsbrief met het laboratoriumformulier niet meer? Bel of mail dan met de screeningsorganisatie. (zie de contactgegevens hieronder).

De planning voor heel 2010 ziet er als volgt uit:
Oproepmaand              Geboortejaar

januari                           1955

februari                          1980

maart /april                    1960

mei/juni                         1965

augustus                       1975

september/oktober         1970

november                      1950

           

Informatie

Voor meer informatie kunt u bellen of mailen met de screeningsorganisatie:

Bevolkingsonderzoek Noord

0900 – 20 30 100

info@bevolkingsonderzoeknoord.nl

www.bevolkingsonderzoeknoord.nl

www.bevolkingsonderzoeknaarbaarmoederhalskanker.nl

Gemeente Loppersum

Geef een reactie