22 juni 2024

Bieb Delfzijl ziet weinig in reddingspoging filiaal Spijk

0

Delfzijl – De gemeente Delfzijl wil de Stichting Openbare Bibliotheek Delfzijl een eenmalige subsidie verlenen van 23.000 euro. Het stichtingsbestuur moet dan wel beloven dat de bibliotheek in Spijk openblijft. Directrice Annelies Barels van de stichting noemt de subsidie ‘uitstel van executie’.

De gemeenteraad heeft eind vorige maand het college verzocht met het stichtingsbestuur te gaan praten en met een voorstel te komen hoe de bibliotheek in Spijk gered zou kunnen worden. Het verzoek van de bibliotheek in Delfzijl om een bedrag van 57.000 euro voor een zelfbedieningsbalie, wijst het college af. Het stichtingsbestuur hoopt met de balie geld te kunnen besparen.


“Met deze eenmalige subsidie is de bibliotheek van Spijk alleen maar voor een jaar gered. De bibliotheek moet in 2006 35.000 euro bezuinigen. Als we dan ook nog het filiaal in Spijk moeten openhouden, komt daar nog eens 23.000 euro bij.” Dat is het bedrag dat de stichting nu tekort komt op de begroting, waardoor sluiting dreigt voor de bieb in Spijk. Barels ziet dus weinig in het voorstel van het college. Vanavond gaat het stichtingsbestuur de raad en het college toespreken over het voorstel.


De dreigende sluiting van de bibliotheek heeft tot grote commotie geleid in Spijk, waar de bewoners dankbaar gebruiken maken van de uitleenfaciliteit. De Spijksters vrezen, na het verlies van de bankfilialen in hun dorp, voor verder verlies van voorzieningen. In Delfzijl moeten twee gesubsidieerde krachten van de bibliotheek per een januari opstappen, omdat ze niet meer betaald kunnen worden.

www.dvhn.nl

Geef een reactie