22 april 2024

Bieb en bad Loppersum lopen gevaar

0

Loppersum – De bibliotheek in Loppersum krijgt het in de komende jaren zwaar te verduren. Het gemeentebestuur wil van 2006 tot 2008 jaarlijks 50.000 euro minder uitgeven aan de voorziening. Het instructiebad in Middelstum gaat in 2007 zo goed als zeker dicht

“Het is een sombere toestand”, zo schetst wethouder Wil Scheltens de financi‘le situatie van zijn gemeente. Loppersum moest in eerste instantie 2,5 euro miljoen bezuinigen. Grote boosdoeners zijn de sterk verminderde inkomsten uit het gemeentefonds. Loppersum heeft het bedrag met de kaasschaaf weten terug te dringen tot een miljoen.


Om dit bedrag weg te werken stelt het college van burgemeester en wethouders drastische maatregelen voor. Naast het voorgestelde korten op de bibliotheken in de gemeente en het zwembad van Middelstum, wil het bestuur 50.000 euro minder uitgeven aan het Instituut voor Amateuristische Kunst (IVAK). Voor wegen en parken zijn er straks ook tienduizenden euro’s minder beschikbaar. De burger zal de bezuinigingen voelen. Een huishouden betaalt in volgend ruim 777 euro aan belastingen, tegen 745 dit jaar.


N. Scholten, voorzitter van het Stichtingsbestuur Openbare Bibliotheek Loppersum, is erg geschrokken van de bezuinigingsplannen. “Het wordt erg moeilijk om de filialen open te houden. Ik had wel maatregelen verwacht, maar niet in deze mate.” Als er een filiaal moet sluiten is de kans groot dat dit de dependance in ’t Zandt wordt. Aan de bibliotheekbus wil Scholten niet komen. “Die bedient veel dorpen en is erg belangrijk voor de scholen.” Jaarlijks maken ruim drieduizend inwoners van de gemeente gebruik van de bibliotheekvoorzieningen.


Het instructiebad van Middelstum verliest in de opzet van de gemeente 70.000 euro. “Dat betekent sluiting van het zwembad. Maar, de burgers kunnen van zich laten horen en de raad moet de bezuinigingsvoorstellen nog goedkeuren”, aldus Scheltens

www.dvhn.nl

Geef een reactie