25 juli 2024

Biobakjes gemeente Loppersum: een geslaagde actie

0
In het kader van Afval is Grondstof! is de gemeente Loppersum dit voorjaar gestart met het project Biobakjes. De inwoners uit de gemeente konden de afgelopen maanden kosteloos een biobakje afhalen. Dit fraai vormgegeven bakje is gemaakt van gerecycled kunststof afval, dat is ingezameld bij de huishoudens in de gemeente Loppersum.
De biobakjesactie is gestart op zaterdag 13 mei. Op deze dag deelden raadsleden, collegeleden en leden van het Platform Duurzaamheid biobakjes uit vanuit de dorpshuizen in Loppersum, Stedum, ’t Zandt en Garrelsweer en de Sporthal in Middelstum. In een mum van tijd waren de eerste 1000 biobakjes uitgedeeld. Er waren zelfs al bakjes tekort, die zijn door de gemeente nageleverd. Tijdens deze eerste dag ontstonden ook goede gesprekken over afvalinzameling en scheidingsmethoden. Voor inwoners die deze eerste ronde hadden gemist, was er de mogelijkheid om het biobakje daarna persoonlijk af te halen in het gemeentehuis.
Daarvan hebben ruim 400 mensen gebruik gemaakt. Wethouder Bé Schollema (Duurzaamheid & Milieu) kijkt terug op een geslaagde actie. ‘In totaal zijn er meer dan 1400 biobakjes uitgedeeld. Dat betekent dat bijna een derde van onze huishoudens inmiddels een biobakje als gft-afvalemmertje op het aanrecht heeft staan. Daarmee denken we het afvalbewustzijn en het belang van een goede afvalscheiding weer meer onder de aandacht te hebben gebracht. We zijn blij dat onze inwoners deze actie als positief hebben ervaren en dat er zoveel biobakjes zijn opgehaald. Biobakjes worden ook in andere gemeenten uitgedeeld. Via een samenwerkingsverband worden onze overgebleven biobakjes elders uitgereikt.’

Gemeente Loppersum,

Geef een reactie