27 februari 2024
Tijdens de open dagen van de Boekwerkplaats is een selectie te zien van Blik naar Binnen en werk van beeldend kunstenaar Marchien Cordes. Na succesvolle tentoonstellingen in het Schathoes Menkemaborg (Uithuizen), Pictura (Groningen) en Pulchri (Den Haag), is nu op veler verzoek een deel van de collectie van Blik naar Binnen te zien op 16 en 17 januari in Stedum.
Blik naar Binnen
Blik naar Binnen is het jubileumproject van Boekbindatelier Wim Gremmen en Museum Het Behouden Blik uit Uithuizermeeden dat vorig jaar heeft plaatsgevonden.
Blik naar binnen is een object, een triptiek met drie panelen, ontworpen door erkend handboekbinder Wim Gremmen en gevuld door 24 professionele kunstenaars uit Groningen.  Aan de buitenkant zijn de triptieken allemaal hetzelfde, maar eenmaal open wordt een enorme verscheidenheid zichtbaar: teken- of schilderwerk, foto’s, sieraden, collages, drukwerk en originele gedichten of keramiek. Samen vormen de objecten een gevarieerde collectie: Blik naar Binnen.
De kunstenaars zijn allemaal uitgedaagd iets anders te doen dan hun gebruikelijke werk. Vrijwel allemaal zijn ze namelijk gewend om groot te werken. Nu moesten zij zich houden aan paneeltjes van 15×15 centimeter. De 24 kunstenaars die hebben meegedaan, gunnen ons als kijkers een blik naar binnen. Dat is op zich niet uniek. Kunstenaars laten namelijk per definitie naar binnen kijken. Ze gebruiken hun eigen rijke binnenwereld en nodigen ons daarbij uit bij hen naar binnen te kijken. Zo kan een ontmoeting tot stand komen tussen de belevingswereld van de kunstenaar en de toeschouwer. De toeschouwer die zijn blik op het beeld richt waarmee er ruimte komt voor antwoorden op de vragen die het beeld bij hem oproept. De kunstenaar die ons een blik naar binnen gunt, stelt ons in staat te zien hoe hij het zichtbare ervaart. We worden als toeschouwer uitgenodigd in deze ervaringen zodra de kunstenaar ons zijn binnenwereld toont.
Libary of X-books
Marchien Cordes is een van de deelnemende kunstenaars aan Blik naar Binnen. Mede dit project heeft haar geïnspireerd tot het opzetten van Libary of X-books. “Het doel van deze kleine bibliotheek is het redden van oude boeken van de versnipperaar en ze een tweede leven te geven door er kleine kunstobjecten van te maken”, aldus de kunstenaar. Een deel van deze bijzondere bibliotheek is te zien in de Boekwerkplaats in Stedum.

, De Boekwerkplaats

Geef een reactie