23 juli 2024

Blunder kost Loppersum ruim halve ton

0

De gemeente Loppersum moet 55.000 euro uitkeren aan een echtpaar in Zijldijk, omdat ze een fout heeft gemaakt in een bestemmingsplan. Hierdoor kon de familie niet bouwen op een aangekochte kavel.

De zaak speelt al sinds juni 1999. Het echtpaar Roodzant kocht toen een kavel aan de Kolholsterweg in Zijldijk, met de bedoeling er een woning te bouwen. De gemeente ging hiermee akkoord, maar hield de plannen van de Zijldijkers uiteindelijk tegen. Het bleek dat er volgens het bestemmingsplan helemaal niet gebouwd mocht worden.

Daarop diende de eigenaar van de kavel bij het Lopster bestuur een verzoek tot planschade in. De schadebeoordelingscommissie in Rotterdam stelde de Zijldijkers eind 2001 in het gelijk. Om te voorkomen dat het geld moest worden uitgekeerd, wilde het college het bestemmingsplan aanpassen. Tot drie keer toe weigerde de provincie dit, omdat ze terughoudend is met nieuwbouw in buitengebieden. Daarom keert Loppersum nu alsnog de 55.000 euro uit aan het echtpaar Roodzant. Felicitaties vindt Piet Roodzant niet toepasselijk. “Eerder condoleances. De bouwvergunning is mij meer waard dan de vergoeding. Ik heb nu dertien hectare grond die ik aan niemand kan slijten.”

Wethouder Jan de Heer betreurt het dat de provincie niet wat toeschietelijker is. “Er had een uitzondering gemaakt kunnen worden. We zitten nu met een grote financi‘le tegenvaller.

De schadevergoeding aan het echtpaar in Zijldijk is niet de enige die afgeschreven wordt van de Lopster rekening. De heer en mevrouw JannŽ in Garsthuizen ontvangen 14.000 euro. Zij kochten een huis aan de Smydingheweg naast een lapje onbebouwde grond met agrarische bestemming. De gemeente wil hier nu toch ineens gaan bouwen. Omdat het uitzicht van de JannŽ’s hierdoor belemmerd wordt, krijgen ze een vergoeding.

© Archief www.stedum.com

www.dvhn.nl

Geef een reactie