25 februari 2024

Boek Scholenprogramma overhandigd aan demissionair minister Arie Slob

Vandaag heeft de demissionair minister van OCW, de heer Arie Slob, het eerste exemplaar van het boek over het Scholenprogramma in ontvangst genomen. Het boek “Pronkjewail” is een weergave in woord en beeld van de enorme transitie die het scholenlandschap in de aardbevingsregio doormaakt met als resultaat: nieuwe, duurzame, vernieuwende en toekomstbestendige voorzieningen voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar.

Film: in gesprek met leerlingen
Om het Scholenprogramma ook door de ogen van de kinderen te bekijken, is er naast het boek een korte film gemaakt die vanmiddag getoond is. Directeuren van verschillende kindcentra zijn in gesprek gegaan met een aantal van hun leerlingen. De gesprekken over de aardbevingen en de nieuwe voorzieningen leveren mooie zienswijzen en inzichten op.

Het boek en de film tonen tezamen het resultaat van veerkracht en inspanning.
Demissionair minister Slob toonde zich onder de indruk: “Kinderen kunnen nu veilig naar school, zonder bang te zijn voor een aardbeving. De aanleiding is niet fijn, maar mooi is dat een bedreiging is omgezet in een kans. Scholen zijn nu duurzamer, werken meer samen en er is ruimte voor nieuwe onderwijsvormen. Het zijn inderdaad pronkjuwelen!”. Het boek, inclusief de handtekeningen van de betrokken wethouders van de gemeenten Eemsdelta, Groningen, Het Hogeland en Midden-Groningen, krijgt een mooie plek op het ministerie.

Scholenprogramma loopt naar een afronding
Met de overhandiging van het boek aan de minister wordt gemarkeerd, dat het Scholenprogramma langzamerhand naar een afronding gaat. Dat betekent dat er 63 nieuwe of vernieuwde schoolgebouwen in de aardbevingsregio gerealiseerd zijn en nog worden.
Als het gehele Scholenprogramma is voltooid staan er 43 nieuwe en 20 versterkte schoolgebouwen. Inmiddels is zo’n 80 tot 90% van de projecten gerealiseerd of in uitvoering.
Al met al heeft deze transitie gezorgd voor een ombuiging in onderwijsland die zijn weerga niet kent. De bedreigingen van de aardbevingen zijn omgezet in kansen. Kansen waar Noordoost-Groningen van profiteert: investeren in de jeugd is investeren in een kansrijke toekomst.

Meer informatie
Meer informatie over het boek en de film is te vinden op
www.scholenprogrammagroningen.nl. Het boek is via deze site ook te bestellen voor € 25 exclusief verzendkosten.