25 april 2024

Boeren dreigen zelf bermen te gaan maaien

0

Loppersum – Boeren met landbouwgrond langs de Eemshavenweg zijn het zat dat Rijkswaterstaat de bermen niet onderhoudt. Het onkruid verspreidt zich in deze natte periode razendsnel naar de akkers. Als er niks gebeurt dreigen de boeren op het deel van Eemshavenweg in de gemeente Loppersum eind deze week met trekkers de weg op te gaan om de bermen zelf te maaien

Volgens Piet Glas, voorzitter van de NLTO, afdeling Fivelingo, groeit het onkruid enorm snel en hebben diverse boeren hierover al aan de bel getrokken bij Rijkswaterstaat. ”Wij krijgen van die kant echter geen enkele toezegging. Op brieven wordt niet eens gereageerd. Dat vind ik sowieso merkwaardig. De distels staan nu op het punt te gaan bloeien en dan waait dat pluis alle kanten op. Voor je het weet staat een groot deel van je land vol met distels. Wij willen dan ook dat Rijkswaterstaat gewoon deze week gaat maaien, anders doen we het zelf. Dan gaan we de Eemshavenweg deels afzetten en met trekkers de bermen in. We hopen op die manier Rijkswaterstaat wakker te schudden, want veel kans om echt te maaien zullen we van de politie denk ik niet krijgen.”


Rijkswaterstaat zegt sinds enkele jaren van rijkswege minder geld te krijgen voor het onderhoud van bermen. Daardoor is een achterstand ontstaan. ”Het ligt echter wel in de planning om alle grond langs de Eemshaven weg te maaien”, zegt Egbert Euving, regiochef afdeling Groningen van Rijkswaterstaat. ”De aanbesteding is nog niet rond, maar we verwachten dit op korte termijn voor elkaar te hebben en dan te beginnen.”


Volgens Euving wordt de afspraak gemaakt dat de gronden voor week 46 gemaaid moeten zijn. Aangezien dat pas de tweede week van november is, is het de vraag of de boeren daar iets aan hebben.

www.dvhn.nl

Geef een reactie