29 mei 2023

‘Borgwoningen’ op terrein oude steenfabriek

Wirdum – Eigenaar Bert Broeksema van Milau Beheer BV wil huizen bouwen op het terrein Rusthoven aan het Damsterdiep. Over het aantal en het karakter van de woningen hult hij zich in stilzwijgen. Het zou gaan om een project met riante, zogeheten borgwoningen, die oorspronkelijk bedoeld waren voor het Stinissen-terrein bij Winsum.

”Ik wil een aantal wooneenheden laten bouwen die passen bij de omgeving en specifiek bij de oude steenfabriek”, aldus Broeksema. Verder laat hij weten de restanten van de oude steenfabriek intact te willen laten. De oven en de pijp hebben een beschermde status bij Monumentenzorg.


Broeksema wil de oven en de pijp een soort museumfunctie geven en hiervoor subsidies aanvragen bij verschillende fondsen.


Volgens ingewijden wil Broeksema een plan op het gebied toepassen dat oorspronkelijk bedoeld was voor een soortgelijk terrein bij Winsum. Daar wilden projectontwikkelaars luxueuze ‘borgwoningen’ laten verrijzen. Het project ketste daar af op de agrarische bestemming van het Stinissen-terrein.


Ontruimd


De kans dat er woningen komen op het terrein Rusthoven is ook klein. Het bestemmingsplan laat geen bewoning van het gebied toe. Wethouder Jan de Heer van Loppersum is nog niet op de hoogte van de inhoud van de plannen van Broeksema. ”Het zou mooi zijn als er eindelijk iets gebeurt met het terrein”, aldus De Heer.


Er wordt al decennialang niets gedaan met het terrein Rusthoven, dat drie jaar geleden werd gekraakt. Het terrein werd woensdag op last van de eigenaar ontruimd. Een deel van de krakers heeft onderdak gevonden bij familie, een deel verblijft in kraakpanden in onder meer Leermens. De kinderen die onderwijs volgen op De Wirdumerdraai in Wirdum kunnen hier voorlopig lessen blijven volgen. Ze verblijven samen met hun moeder in een stacaravan in de omgeving van de school.

www.dvhn.nl

Geef een reactie