19 juni 2024

Borkum vreest ‘noorderlicht’ van Eemshaven

0

De inwoners van Oudeschip krijgen buitenlandse steun in hun strijd tegen grootschalige glastuinbouw in hun gebied. Het gemeentebestuur van het Duitse kuureiland Borkum heeft aan de bel getrokken bij de gemeente Eemsmond en het provinciebestuur. Borkum vreest dat het licht van de kassen negatieve gevolgen heeft voor het kuurtoerisme.

Borkum ligt hemelsbreed twintig kilometer verwijderd van Oudeschip. Dat is ruimschoots binnen de cirkel waarin het licht van het immense kassencomplex is te zien. De Waddenvereniging heeft berekend dat de uitstraling van het licht tot maximaal dertig kilometer gaat. De eilanden Juist en Norderney, de vissersplaats Greetsiel en de haven Emden zouden zelfs ‘verlicht’ worden.


‘Noorderlicht’


In Duitsland wordt al cynisch gesproken over het permanente noorderlicht of midzomernachtlicht van de Eemshaven. De lichtvervuiling is op dit moment het gespreksthema op Borkum. Hoteliers, campingbazen en restauranteigenaren vrezen dat de lichtvervuiling negatief zal doorwerken op de klandizie.


Borkum heeft daarom ook alarm geslagen bij het bestuur van de Landkreis Leer en de Bezirksregierung in Oldenburg. Het gemeentebestuur van Emden rekent erop dat ze bij de uiteindelijke planvorming wordt betrokken.


Bij Oudeschip is een glastuinbouwcomplex van 435 hectare gepland. Dat is ongeveer 620 voetbalvelden. Als alle procedures goed zijn doorlopen kan eind 2005 worden begonnen met de bouw. Op termijn moet de glastuinbouw in het Eemsmondgebied aan bijna 2000 mensen werk bieden.Informatie


De Waddenvereniging houdt donderdagavond een informatiebijeenkomst over het thema glastuinbouw in de Eemshaven. De bijeenkomst vindt plaats in hotel-restaurant Ekamper in Roodeschool, aanvang 19.30 uur.

www.dvhn.nl

Geef een reactie