13 juli 2024

Bouw nieuw zwembad zal geld besparen

0

Appingedam/Delfzijl – De bouw en exploitatie van een gezamenlijk zwembad voor Appingedam en Delfzijl is voor beide gemeenten aanmerkelijk goedkoper dan de kosten van de bestaande baden Eelwerd en AquariOm.

Dat blijkt uit de globale begroting in de tussenrapportage van de ambtelijke werkgroep, die de haalbaarheid van een intergemeentelijk zwemparadijs onderzoekt. Delfzijl en Appingedam zouden samen twee euroton kunnen besparen door de met grote tekorten kampende huidige zwembaden te slopen.


De kleine werkgroep heeft de bouwkosten van het nieuwe zwembad (4,5 miljoen euro), met wedstrijdbad en doelgroepbaden met beweegbare bodems, een kleuterbad en een glijbaan, gebaseerd op het energiezuinige zwembad De Peppel in Beilen. Dat bad krijgt jaarlijks 180.000 bezoekers langs de kassa en dat is ongeveer de beoogde belangstelling voor het Damster/Delfzijlster bad.


De Peppel maakt dankbaar gebruik van de restwarmte van de nabijgelegen melkpoederfabriek, waardoor 50 tot 60 procent op de energiekosten wordt bespaard. In de kostenberekening voor een nieuw zwembad in het Eemsmondgebied is uitgegaan van een energiebesparing van 125.000 euro door gebruik te maken van industri‘le restwarmte.


De gewenste plek van het nieuwe zwembad is ergens op of nabij de grens tussen de twee gemeenten. Maar op die strook is geen fabriek te vinden die restwarmte kan leveren. Daarvoor zou het zwembad dan bij het industrieterrein Oosterhorn (Chemiepark) aan de oostkant van Delfzijl moeten worden gebouwd (zeer onwaarschijnlijk) of in de buurt van de kartonfabriek De Eendracht in Appingedam. In de eindrapportage van de werkgroep (juli 2004) komt een inventarisatie van de locaties en een aanbeveling te staan.

www.dvhn.nl

Geef een reactie