18 mei 2024

Boze Lopsters laten van zich horen

0


Honderden inwoners van Loppersum zijn maandagavond de straat opgegaan om te protesteren tegen de voorgenomen bezuinigingen van de gemeente. De gemeente wil onder meer 40.000 euro bezuinigen op sportverenigingen

Ook moeten de zwembaden in Loppersum en Middelstum dicht, hetgeen een bezuiniging van 56.000 euro zou opleveren. Het Ivak, het kunstencentrum, krijgt bovendien 50.000 euro minder aan subsidie. Veel Lopsters vinden het sanerinsplan van de gemeente de doodsteek voor het culturele leven in de gemeente. Zo vreest het Ivak dat muziekkorpsen verdwijnen en cursussen op scholen onmogelijk worden.

Muzikale optocht
In een muzikale optocht lieten de inwoners van Loppersum maandagavond luid en duidelijk horen wat ze vinden van het plan. Ook tijdens de raadsvergadering lieten de actievoerders zich niet onbetuigd. Overigens zijn de oppostiepartijen eveneens fel gekant tegen het voorstel. En ook coalitiepartij CDA is niet onverdeeld positief.

Bezuiniging van 1,1 miljoen euro
De gemeente zegt dat het in totaal 1,1 miljoen euro moet bezuinigen, om vanaf 2014 weer op eigen benen te kunnen staan, dus zonder steun van het Rijk. De financiële problemen van Loppersum zijn immers niet nieuw. Al in 2005 bezuinigde de gemeente ruim een miljoen euro op de eigen organisatie. Dat bleek niet afdoende. Loppersum vroeg toen de artikel 12-status aan.

 

 

www.rtvnoord.nl

Geef een reactie