26 februari 2024

Brand verwoest boerderij in Loppersum

0

Een grote uitslaande brand heeft woensdagmiddag in de gemeente Loppersum een boerderij volledig in de as gelegd. Vier aanwezige personen konden het pand op tijd verlaten. Politie- en brandweermensen hebben de dieren uit de stallen gehaald.

Omstreeks vier uur vanmiddag belde de eigenaar van een boerderij aan de Zeerijperweg in Loppersum de meldkamer dat er brand was uitgebroken in de schuur van zijn boerderij. Na aankomst van de brandweer Loppersum werd gelijk gevraagd om ondersteuning omdat het ging om grote uitslaande brand. De korpsen van Õt Zandt en Middelstum werden opgeroepen voor ondersteuning. Ook werd het korps Delfzijl opgeroepen om de waterwinning te organiseren. Het korps Groningen ging ter plaatse met de verbindingscommandowagen en de commandocontainer.

De aanwezige dieren, drie paarden, vijftien koeien en dertig lammeren zijn door de politie- en brandweermensen uit het pand gered. In eerste instantie werd geprobeerd de brand van binnenuit te controleren. Door de harde wind sloeg het vuur over naar het dak van de boerderij en moest de brandweer zich uit het pand terugtrekken. In zeer korte tijd stond de gehele boerderij in brand. Al snel was duidelijk dat er van het gebouw en de inventaris niets meer te redden viel.
Na ongeveer een uur is het sein brandmeester gegeven. De nog overeind staande muren van de boerderij zijn uit veiligheidsoverwegingen omgehaald.

In het pand was veel asbest verwerkt. De asbestdeeltjes zijn op het terrein van de boerderij en in de omliggende weilanden terechtgekomen.
Een gespecialiseerd bedrijf gaat het asbest van het terrein verwijderen.
De brandweer is nog enkele uren bezig geweest met nablussen.
De brand is vermoedelijk ontstaan door het wegbranden van een rietkraag vlakbij de boerderij.

© Archief www.stedum.com

www.brandweergroningen.nl

Geef een reactie