21 mei 2024

Broers bekennen ruim twintig misdrijven

0

Met de aanhouding van twee broers in de leeftijd van 16 en 22 jaar, beiden uit Delfzijl, heeft de politie 22 zaken opgelost. De twee hebben zich schuldig gemaakt aan onder meer enkele straatroven, bedreigingen, inbraak in woningen, oplichtingen en fietsdiefstallen. De zaken speelden zich de afgelopen drie maanden in Delfzijl af.

De broers pleegden acht zaken samen, drie zaken nam de jongste voor zijn rekening en elf zaken werden gepleegd door de oudste broer. Beiden hebben een justitieel verleden en zijn voor deze zaken in bewaring gesteld.

Het onderzoek werd opgestart, nadat bij de jeugdagenten van basiseenheid Delfzijl regelmatig klachten over de broers en hun 14-jarige zusje waren binnengekomen. De klachten liepen uiteen van het niet naar school gaan tot het lastig vallen van familieleden en het plegen van strafbare feiten. Het 14-jarige zusje werd eind januari aangehouden voor een diefstal van een fiets, die zij samen met haar 16-jarige broer had gepleegd.

De broers werden op 22 en 23 februari, vlak na elkaar, aangehouden en later in verzekering gesteld. De door de broers gepleegd feiten vonden plaats in geheel Delfzijl. Zo braken beide knapen meerdere keren in de woning van hun vader in en namen zij daarbij een spelcomputer met spelletjes, levensmiddelen, een scheerapparaat, een kleurentelevisie, een hengel en een horloge weg. Ook werd de vader door zijn zonen in woorden bedreigd. Daarnaast moest ook oma het ontgelden. De 22-jarige had de pinpas van zijn oma weggenomen en hiermee twee keer geld gepind. Ook een zus werd de dupe van de hebzucht van haar broertje. Uit haar woning werd een spelletjescomputer weggenomen.

Verder beroofde het tweetal eind december 2003 een 34-jarige man uit Zeewolde. Het slachtoffer werd naar de grond gewerkt, waarna een portemonnee met geld en toebehoren werd afgepakt. In dezelfde periode werd in de Piet Heinstraat een 51-jarige vrouw uit Delfzijl het slachtoffer van de broers. De vrouw werd bij de hals gepakt, waarna haar tas met geweld uit haar handen werd gerukt. Medio februari werd ook een 25-jarige man uit Delfzijl op het Johan van den Kornputplein slachtoffer van het tweetal. Zij namen hierbij de portemonnee met geld en andere waardepapieren weg. Ten slotte moest een 49-jarige man uit Delfzijl, een kennis van de jongens hun vader, het in zijn woning ontgelden. Hij werd op brutale wijze gedwongen om zijn pinpas met pincode af te geven, waarna de jongens diverse keren met zijn pas pinden. Het slachtoffer werd op den duur zo bang voor beide broers dat hij bij zijn ouders elders in land is ondergedoken.

Het onderzoek is grotendeels afgerond. De politie stelt nog een nader onderzoek in naar de helers van de verdachten. De politie heeft 22 aangiften kunnen brengen bij de zaken, waarover de broers een verklaring hebben afgelegd.

www.politie.nl

Geef een reactie