21 juli 2024

Brommerleeftijd naar zeventien jaar

0

DEN HAAG – De leeftijd waarop jongeren een brommer mogen rijden gaat met ŽŽn jaar omhoog naar zeventien jaar.

Minister Peijs van Verkeer wil de maatregel in 2006 laten ingaan. Het voorstel wordt vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer voorgelegd.

De verhoging van de van de minimum leeftijd voor het rijden van een brommer maakt deel uit van een reeks maatregelen. In het pakket, dat is bedoeld om de verkeersveiligheid te verbeteren, kondigt de bewindsvrouwe een onderzoek aan naar verlaging van de leeftijd waarop jongeren autorijles mogen nemen naar zeventien jaar.


Mensen die al een rijbewijs hebben, moeten meer moeite gaan doen om het papiertje te behouden. Zo komt er een verplichte ogentest vanaf 45 jaar en komt er een proef met nascholingscursussen. Ook het bekende roze rijbewijs gaat verdwijnen en maakt plaats voor een bewijs op creditcard-formaat. Verkeersveiligheidsorganisatie 3VO is blij dat ,,de minister haar nek uitsteekt” maar had voor de bromfietsers liever een verhoging naar 18 jaar gezien. ,,Bij een verhoging naar 17 jaar scheelt dat zeventien doden per jaar blijkt uit onderzoek, maar bij 18 jaar 44,” aldus een woordvoerster voor Radio 1 Journaal vrijdag. ,,De brommer zal dan door veel jongeren worden overgeslagen. Een economisch belang mag niet zwaarder wegen dan het leven van jongeren.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie