22 juni 2024

Brug doelwit van vandalen in Garrelsweer

0

Een brug over het Damsterdiep in Garrelsweer is twee keer het doelwit geweest van vandalen. De brug bij cafŽ De Brug is zodanig vernield dat schippers hem niet meer zelf kunnen bedienen. De politie onderzoekt de zaak.

De eerste vernielingen werden aangericht in het laatste weekend van oktober. De bedieningskast aan de waterkant was toen doelwit. Het kastje werd geforceerd en het bedieningspaneel vernield. Vaarrecreanten konden met een speciale sleutel de brug zelf openen. Dat is nu niet meer mogelijk. Schippers moeten contact opnemen met de gemeente, waarna een medewerker de brug zelf opent.


Een week later, in november, was het weer raak. Toen werden de schakelkast en de verlichting op de brug vernield. Tevens werd er vuurwerk in de kast gegooid. Essent is ingeschakeld om de kast te repareren. De gemeente Loppersum verwacht dat de brug pas begin volgende week weer te bedienen is door de vaarrecreanten.


Het is nog niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de vernielingen. In het dorp bestaan vermoedens dat een groep hangjongeren de brug onder handen heeft genomen. Sinds de zomer hangt een groep van zo’n tien tot vijftien jongeren bij cafŽ De Brug rond. Inwoners van het dorp voelen zich door hen bedreigd. De jongeren hielden zich eerst op onder een viaduct bij Wirdum, maar hebben nu Garrelsweer verkozen tot hangplek. Zij zijn afkomstig uit Winneweer, Wirdum en Garrelsweer.

www.dvhn.nl

Geef een reactie