12 april 2024

Brullende unibikes op motorboeldagen in Delfzijl

0

Farmsum – ” En, worden je vooroordelen bevestigd?” vraagt een langharig in leren jack geklede motorrijder met snorretje en een tatoeage. AndrŽ van Kessel maakt zich op voor de twee dagen ‘motors kieken’ op de motorboeldagen in Delfzijl. Motorclub MC Delfcross en ‘Lijfstijl’-vereniging Black Sheep hebben de handen dit jaar voor de tweede keer ineen geslagen om een ronkend en brullend motorweekend te organiseren.

Een enorm lawaai barst los. Eeltsje Bloemhof komt op de unibike, een novum onder de zelfmaak motoren, langs. Het ding heeft, zoals de naam al zegt, maar een wiel. De coureur ligt er als het ware op. Door de snelheid schiet de voorkant omhoog. Ook andere bijzonderheden als de trike en de chopper staan te kijk.


Ook al is voorzitter Geert-Jan Stuut van MC Delfcross een aantal jaren geleden zelf ernstig gewond geraakt bij een motorongeluk, toch kijkt hij met plezier hoe de nieuwe garde zich aandient. ” Het is niet de schuld van de sport, maar mijn ongeluk lag aan de onveiligheid van de baan”, zegt hij terwijl hij Bryan Rosien (7) aanmoedigt. Bryan is Nederlands kampioen 50 cc op de grasbaan. Toch moet hij nog wel het een en ander leren. ”Jongen, niet zo veel herrie maken, je moet wel schakelen”, zegt zijn vader.


De jongste leden van de club en kinderen van buiten doen mee aan de Lutjegrutwedstrijd, voor kinderen vanaf 5 jaar. Andere wedstrijden zijn er niet. ”Wel zijn er allerlei demonstraties, want het gaat om het kijken”, zegt Herma Wessels. Ze is medeorganisator en een van de weinige vrouwen op het terrein.


De motorclub heeft vooral jonge leden. Toch is ook de oude garde nog niet uitgereden: Jan Lageman uit Kropswolde is met 54 het oudste lid, maar rijdt nog zware BMX-wedstrijden. Ook is hij een fanatiek Lijf-Stijler: de senior liep gisteren vooraan op de modeshow. Modeshow? Ja, ook al is het crossen een stoere sport, de crossers besteden namelijk wel degelijk aandacht aan het uiterlijk. Motorpakken, tatoeages, en natuurlijk de motoren zelf moeten er goed uitzien. Daarom zijn de crossers blij dat het dit weekend droog bleef. ”Deze stoere mannen houden namelijk niet van modderspetters, de mietjes”, zegt Wessels. En zo is er toch nog een vooroordeel gesneuveld.

www.dvhn.nl

Geef een reactie