25 juli 2024

Burendag! in gemeente Loppersum

0

Op zaterdag 20 september viert Nederland, en dus ook de gemeente Loppersum, Burendag! Dit jaar is het thema van de Burendag: Kom in actie voor de buurt. Buren van Nederland zijn positief over hun buurt en willen op Burendag graag de handen uit de mouwen steken, een gezellig kopje koffie drinken met de buren of een buurtfeest vieren in de straat. Het Oranje Fonds heeft voor iedereen met een goed plan voor de buurt tot 1.000,- euro beschikbaar om het plan te realiseren. Daarnaast maken alle actieve buren van Nederland kans om op 20 september bijzonder bezoek te krijgen.

Nederland komt massaal in actie voor de buurt

Buren van Nederland zijn positief over hun buurt en men wil graag gezamenlijk de handen uit de mouwen steken om de buurt nog gezelliger te maken. Dit blijkt uit de duizenden ‘video-buurtwensen’ die verzameld zijn in aanloop tot Burendag op 20 september. Verwacht wordt dat vele buren zullen volgen. Want vanaf vandaag krijgt iedereen met een goed plan voor de buurt – bijvoorbeeld het plaatsen van bloembakken – tot 1.000,- euro van het Oranje Fonds voor de realisatie van het plan. In totaal is er 1 miljoen euro beschikbaar voor buren die gezamenlijk de buurt aanpakken.

Wat wordt er bij mij in de buurt aangepakt?

Op een speciale website www.burendag.nl is voor iedereen gemakkelijk te zien wat er op 20 september in zijn of haar buurt wordt aangepakt door buurtbewoners en kunnen buren zelf een buurtinitiatief plaatsen of zich aansluiten bij een initiatief uit de buurt. Op deze website zijn ook tips te vinden die bij het aanpakken van de buurt van pas kunnen komen en is te zien welke buurtorganisaties in de buurt Open Huis houden.

Maatschappelijk fenomeen

De afnemende samenhang in de buurt was voor Douwe Egberts aanleiding om in 2006 Burendag te introduceren. Met koffie brengt Douwe Egberts sinds jaar en dag verschillende mensen bij elkaar. Zo vierden vorig jaar 350.000 buren Burendag en werden er meer dan 5.000 buurtfeesten georganiseerd. Ook dit jaar neemt de koffiebrander weer het initiatief en brengt hij Burendag bij een breed publiek onder de aandacht. Douwe Egberts vroeg het Oranje Fonds het voortouw te nemen in de organisatie, zodat de nieuwe feestdag nog verder kan uitgroeien tot een maatschappelijk fenomeen. Het Oranje Fonds is het grootste fonds van Nederland op sociaal gebied en stimuleert initiatieven die de samenhang in Nederland bevorderen. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Fonds.

Gemeente Loppersum

Geef een reactie