20 juli 2024

Burenrel in Stedum over bijen

0

Noorbergen uit Stedum is allergisch voor bijensteken. Het ongelukkige toeval wil dat een van haar buren bijen houdt. Die zijn volgens haar agressief. "Als ze me zien, vallen ze me gelijk aan." Het lukt haar niet altijd om tijdig het huis in te vluchten. Ze is al meerdere keren gestoken. Na elke steek reageert ze heftiger. Begin augustus was het opnieuw raak.  

De allergische reactie was zo fors dat Noorbergen zich onder doktersbehandeling moest stellen. Uit een medische verklaring blijkt dat de kans groot is dat ze in een shock raakt enmogelijk zelfs in een ziekenhuis moet worden opgenomen als ze door meerdere bijen tegelijk wordt gestoken. Dat risico is volgens haar juridisch adviseur Werner van Bentem niet denkbeeldig omdat in het verleden al eens een zogeheten uitbraak van een koningin heeft plaatsgevonden. Dat had tot gevolg dat een zwerm bijen over de schutting kwam en in de tuin van zijn cliënte neerstreek.

Van Bente vindt dat er snel iets moet gebeuren. Temeer omdat ook de oudste zoon van Noorbergen allergisch is voor bijensteken. De adviseur heeft de kwestie bij de gemeente Loppersum aangekaart. Die moet de buurman van Noorbergen verbieden bijen te houden omdat dit in strijd is met de Algemene Plaatselijke Verordening. De gemeente beaamt dat er sprake is van een overtreding, maar dat het verbod niet geldt als binnen 6 meter vanaf de kasten een afscheiding van minimaal 2 meter hoog is aangebracht. De afscheiding moet voorkomen dat de bijen laag in- en uitvliegen. De inwoner mag van de gemeente zijn bijen houden als hij deze voorzieningen aanbrengt.

Hij heeft daarvoor tot vandaag de tijd gekregen. Van Bentem besloot naar de bestuursrechter in Groningen te stappen omdat de gemeente de bijenhouder geen sancties oplegt. Ook vindt hij dat de gemeente de man moet dwingen de bijen te verwijderen totdat er een adequate afscheiding is aangebracht. Tijdens de zitting gistermiddag bleek dat de bijenhouder inmiddels met de werkzaamheden is begonnen. Of de afscheiding ook het beoogde effect heeft, is onduidelijk. De gemeente gaat dat nu samen met Van Bentem en een bijendeskundige bekijken. Ook de bijenhouder wordt bij dat overleg betrokken. Binnen een maand moet de bijenkwestie zijn opgelost. Is dat niet het geval, dan doet de rechter alsnog een uitspraak.

Dirk Minkes DVHN

Geef een reactie