21 mei 2024

Buurke drijft GroenLinks uit gemeenteraad

0

Slochteren – De rol van GroenLinks in de Slochter gemeenteraad is uitgespeeld. De gewezen fractievoorzitter van die partij, Jan Buurke uit Kolham, keert als onafhankelijk raadslid onder de naam ‘Lijst Buurke’ terug in de gemeenteraad. Daarmee verliest GroenLinks haar enige zetel.

Buurke sluit zich niet aan bij Gemeentebelangen, de partij waar hij ruim een jaar geleden lid van werd. ”Ik wil alle schijn van kiezersbedrog tegengaan”, reageert Buurke. ”Ik wil niet dat mensen denken dat ik me heb verkocht aan Gemeentebelangen.” Hij wil wel nauw gaan samenwerken met die partij. ”Ik ben niet voor niets lid geworden.”


De wegens interne conflicten opgestapte GroenLinkser krijgt de kans weer in de politiek te gaan omdat zijn opvolgster Gea Hoekstra haar functie neerlegt. Automatisch wordt de hoogst genoteerde op de lijst als eerste aangezocht een vrijgekomen raadszetel in te vullen en dat is Buurke.


Anderhalf jaar geleden gaf Buurke zijn zetel terug aan GroenLinks, waar hij ook nog altijd lid van is. ”Ik vond dat de zetel de partij toebehoort”, aldus Buurke. Maar hij is van gedachten veranderd. ”De manier waarop invulling is gegeven aan het raadswerk door GroenLinks, vind ik niet best. Er is weinig bereikt.”


Ook de positieve reacties op zijn mogelijke terugkeer in de raad hebben meegespeeld bij Buurke’s besluit. ”Veel mensen hebben me gezegd dat ze destijds op mij hebben gestemd en dat ze het leuk vinden als ik terug kom.” Verder is van invloed geweest dat hij zich slecht behandeld voelt door zijn oude partijgenoten. ”Ik heb nooit meer wat van hen gehoord. Ze hebben me als oud vuil bij de straat gezet. Moet ik hen nu voor laten gaan?”


Buurke heeft zin om ‘het karwei af te maken’. ”Slochteren moet flink bezuinigen, het wordt een moeilijke periode. Ik heb zeker de capaciteiten om er iets van te maken. Met mijn manier van politiek bedrijven kan ik redelijk invloed uitoefenen.”


Hoekstra neemt op 27 september afscheid. Tijdens diezelfde raadsvergadering wordt Buurke ge•nstalleerd.

www.dvhn.nl

Geef een reactie