29 november 2023

CameraÕs in nieuwe trein werken niet

0

Machinisten van Arriva hebben ontdekt dat de veiligheidscamera’s in de nieuwe treinen niet of onvoldoende werken. Ze vragen de directie van het bedrijf om opheldering.”De camera’s zijn bedoeld om de veiligheid in de treinen te waarborgen”, zegt vakbondsbestuurder Wim Eilert van de vakbond voor rijdend personeel VVMC. ”Maar dan moeten ze het wel doen.” Volgens hem heeft zowel treinpersoneel als de reiziger baat bij de camera’s.

In de nieuwe trein, de Spurt, zitten camera’s die volgen wat er gebeurt. Eilert: ”Ze vervangen het toezicht door een vaste conducteur. Die ontbreekt bij Arriva omdat het bedrijf steekproefsgewijs controleert. De provincie accepteert dat in combinatie met cameratoezicht. Dat werkt in theorie misschien wel goed, maar in de praktijk schijnt er sinds de aflevering van de trein van alles mis mee te zijn.”

De vakbond kreeg van verschillende kanten te horen dat de camera’s tot dusver niet of slechts voor een deel functioneren. Het terugkijken van de beelden zou ook niet altijd lukken. ”We willen van Arriva weten wat de oorzaak is, wanneer het probleem is opgelost en hoe het bedrijf in de tussentijd de veiligheid van machinisten en reizigers waarborgt”, aldus Eilert.

De Spurt kampt met veel kinderziektes. Arriva, die vooral last heeft van softwareproblemen, verwacht dat de mankementen medio volgend jaar zijn opgelost. Het bedrijf was onbereikbaar voor een reactie op de brief van de vakbond.

Spurt

Arriva nam eind vorig jaar de eerste van haar 43 bij Stadler in Zwitserland gebouwde Spurts in gebruik. De nieuwe roodwitte treinen vervangen de gele Wadlopers en Buffels die Arriva van NS huurde. Er was aanvankelijk zoveel mis dat de dienstregeling voortdurend in gevaar kwam. Voor het oplossen van allerlei technische problemen werken medewerkers van de treinfabrikant nauw samen met onderhoudsbedrijf Voith in Leeuwarden.

Dagblad van het noorden

Geef een reactie