29 mei 2023

CDA in Delfzijl wil wethouder van buiten

delfzijl – De nieuwe CDA-wethouder van Delfzijl komt niet uit de raadsfractie, het bestuur of de kandidatenlijst van het CDA in deze gemeente, heeft niets van doen gehad met de Delfzijlster politiek en woont naar alle waarschijnlijkheid niet eens in deze havengemeente. Het CDA gaat op zoek naar een externe kandidaat als opvolger van de opgestapte Jan Huisman.

Het lijkt er bijna op dat het CDA hiermee gehoor geeft aan de wens van de fractie van Delfzijls Belang, die liet weten zelf wel op zoek te willen gaan naar een onafhankelijke, onbesmette en niet politiek ervaren manager om het wethouderschap in Delfzijl te vervullen.


Maar dat is voor fractievoorzitter Jan Smid van de christen-democraten toch wel een brug te ver. “Het moet wel een CDA’er zijn”, zegt hij. “Iemand van buiten het politieke circuit in Delfzijl.” Waarschijnlijk is er binnen de Delfzijlster CDA-gelederen ook niemand te vinden, die voor anderhalf jaar de ondankbare en moeilijke taak van wethouder in de altijd onrustige havenstad op zich wil nemen.


Kandidaten


Smid vindt het nog te vroeg om nu al mogelijke kandidaten te benaderen. “We willen eerst eens om tafel met de huidige coalitiegenoten PvdA en VVD, om de balans op te maken van de recente gebeurtenissen. En we moeten weten of ze met ons verder willen, anders gaan we voor niets op zoek naar een nieuwe wethouder.”


Het CDA zou zich de moeite kunnen besparen om met de coalitiegenoten te praten. “Wij willen verder met het CDA en de PvdA”, laat fractievoorzitter Gea Smit-Slim van de VVD alvast weten. “We hebben met de coalitiepartners onderling afspraken gemaakt en ook beloftes gedaan aan de formateurs Alfons Dšlle en Douwe Jan Elzinga. De VVD wijkt hier niet van af.”


Geen conflict


Ook de PvdA ziet geen reden om de bestaande coalitie te verbreken. “Er is geen conflict in de coalitie dat aanleiding geeft voor een breuk”, meent Jan Menninga (PvdA). “Het CDA is aan zet om een nieuwe kandidaat-wethouder te zoeken. Ik begrijp dat ze eerst met ons willen praten. Maar nogmaals, ik zie geen enkele belemmering om met de huidige drie collegepartijen verder te gaan.”


Ziet het CDA dan zelf wellicht een belemmering? Smid: “Nou, er is natuurlijk wel het een en ander gebeurd in de coalitie. We moeten precies weten wat we de komende anderhalf jaar aan elkaar hebben. Maar we gaan serieus aan de slag in het belang van Delfzijl. Als wij niet met een kandidaat komen, denk ik dat het heel moeilijk wordt om Delfzijl een beetje in het gareel te houden.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie