22 maart 2023

Celstraf voor buurtterreur in Warffum

De rechtbank in Groningen heeft de 25-jarige Jan Hendrik R. uit Warffum wegens drie brandstichtingen en de ontucht met een kind veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

R. stak samen met een mededader tot drie keer toe een aantal goederen in de brand bij een huis in Warffum. De dader wilde naar eigen zeggen de in het huis woonachtige familie wegpesten. Door snel ingrijpen van de brandweer kon gevaar voor mensenlevens worden voorkomen.


De rechtbank neemt het de man bijzonder kwalijk dat hij zijn slachtoffer weg wilde pesten met dergelijke gevaarlijke brandstichtingen, zonder ook maar iemand te waarschuwen.


Daarnaast vergreep de man zich volgens de rechter in een dronken bui tijdens de Crazy Races aan een minderjarig meisje. Volgens de rechtbank liet de man zich bij dit ‘grensoverschrijdend seksueel gedrag’ louter en alleen leiden door zijn eigen lustgevoelens. De rechtbank kende het slachtoffertje van de ontucht een schadevergoeding toe van 550 euro.


Uit het vonnis blijkt dat de rechtbank een geheel onvoorwaardelijke celstraf eigenlijk op zijn plaats acht. Het voorwaardelijk deel van acht maanden dient echter om ervoor te zorgen dat R. een behandeling krijgt voor zijn verstoorde persoonlijke ontwikkeling en gebrekkige impulscontrole.


Naast de opgelegde straf hoorde R. ook nog de tenuitvoerlegging gelasten van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf van een maand.

www.dvhn.nl

Geef een antwoord