26 mei 2024

Chloor Koolwaterstoffen Bedrijf (CKB) na 33 jaar productie in Delfzijl gestopt

0

Op maandag 29 december wordt de productie van het Chloor Koolwaterstoffen Bedrijf (CKB) van Akzo Nobel in Delfzijl officieel gestaakt. Het bedrijf, gevestigd op het Chemie Park Delfzijl, heeft sinds 1970 methyleenchloride en chloroform geproduceerd.

De productie wordt maandag op symbolische wijze beeindigd door het afsluiten van de methanoltoevoer. Deze handeling wordt verricht door Henk Bos (61), operator bij het CKB. Bos is sinds de start van de productie bij het CKB werkzaam, aldus de onderneming. Bij het Chloor Koolwaterstoffen Bedrijf zijn 65 medewerkers werkzaam. Gedwongen ontslagen zouden zijn vermeden.

In 2001 werd bekend gemaakt dat het chloorbedrijf van Akzo Nobel ook per 1 januari zou sluiten. Dat besluit is herzien toen in 2002 bekend werd dat er een nieuwe chloorfabriek in Delfzijl wordt gebouwd. ”Dit als resultaat van de overeenkomst tussen Akzo Nobel en de Nederlandse overheid over het beeindigen van het chloortransport per 1 januari 2006”. Het huidige chloorbedrijf produceert nog tot medio 2005.

Overproductie was er de oorzaak van dat het Chloor Koolwaterstoffen Bedrijf jarenlang verlies heeft geleden. Langlopende leveringsverplichtingen maakte het niet mogelijk het bedrijf eerder te sluiten.

© Archief www.stedum.com

www.gic.nl

Geef een reactie