2 juni 2023

Compostvatenactie voor burgers gemeente Loppersum

Voor de burgers van de gemeente Loppersum wordt weer een compostvatenactie gehouden. Met een flinke korting kunt u voor slechts € 25,– zo’n milieuontlastend compostvat aanschaffen. En hij wordt u ook nog gratis thuisbezorgd. Zelf ophalen kan ook. Dan kost het vat u nog maar € 15,–, maar u moet dan wel naar het Vuilverwerkingsbedrijf Noord Groningen (VVWNG) aan de Westerhornseweg 22 in Usquert rijden. 

Vul het bijgevoegde hieronder beschikbare aanvraagformulier in en u krijgt bericht wanneer het compostvast wordt bezorgd of dat u hem komt afhalen op 12 april: de landelijke compostdag.

Betaling dient plaats te vinden door eenmalige automatische machtiging aan de VVWNG.

Thuiscomposteren zorgt voor minder afval. Dat is kostenbesparend en goed voor het milieu. Daarom wil het Vuilverwerkingsbedrijf Noord-Groningen in samenwerking met de gemeente Loppersum thuiscomposteren stimuleren en bieden zij u een compostvat aan tegen een gereduceerd tarief.

 

Waarom zelf composteren?

Al het groente-, fruit-, en tuinafval uit de gemeenten De Marne, Eemsmond, Loppersum en Winsum wordt door het Vuilverwerkingsbedrijf Noord-Groningen verwerkt tot compost. Dat composteren kunt u zelf ook en dat is minder lastig dan het misschien lijkt. Zelf composteren betekent dat u zelf een soort meststof maakt van groente-, fruit- en tuinafval in uw eigen tuin. De compost die u zo maakt kunt u vervolgens weer gebruiken als bodemverbeteraar voor uw tuin. Maar zelf-composteren doet u niet alleen voor uzelf. Wat u thuis composteert hoeft immers niet te worden getransporteerd of verwerkt. Dat spaart energie en dus het milieu. Bovendien kunt u besparen op de kosten voor de afvalinzameling. Sinds de invoering van Diftar betaalt u immers per keer dat uw containers worden geleegd. Door thuis te composteren hoeft u de groene container minder vaak aan de straat te zetten en dat scheelt dus in de kosten.

 

Iedereen kan composteren

Thuis composteren moet je leren. Het kost wat tijd en moeite én je moet er een klein stukje van je tuin voor afstaan. Maar daar staat tegenover dat het ook veel oplevert. Ongeveer 2/3 van al het afval dat u in uw groene minicontainer gooit, is makkelijk te verwerken tot compost. Bijna al uw tuinafval, maar ook veel keukenrestjes kunnen er in: resten van rauwe groenten, koffiedik, de schillen van uw peer, zelfs eierschalen kunt u composteren, omdat het een natuurlijk kalkproduct is. U moet ze dan wel even fijn maken. Gekookte etensresten zijn minder geschikt, want die verteren langzaam. Daardoor vertragen ze het omzetten van afval naar compost. Gekookte restjes kunt u dus het beste gewoon in uw gft-container gooien. 

 

Hoe kunt u compost gebruiken? 

De compost is te gebruiken in siertuinen en moestuinen. Hij verbetert de structuur van de grond, zodat die beter vocht vasthoudt. Daardoor hoeft er ’s zomers minder gesproeid te worden. Een ander voordeel is dat compost zijn voedingsstoffen geleidelijk afgeeft, in tegenstelling tot kunstmest. Enkele keren per jaar, meestal in het voor- en het najaar, kunt u uw tuin bedekken met een laagje van ongeveer anderhalve centimeter. U kunt de compost laten liggen of enigszins in de grond werken – niet te diep. Een andere toepassing is compostwater: een mengsel van gelijke hoeveelheden compost en water. Dit doet uw planten goed in een droge periode.

 

Korting aankoop compostvat

Een compostvat kost minstens € 35,00. Omdat de gemeente Loppersum en het VVWNG het thuiscomposteren wil stimuleren ontvangt iedereen die nu een compostvat bestelt tenminste € 10,00 korting op de aankoop van een compostvat. Voor slechts € 25,00 ontvangt u een compleet compostvat dat bovendien bij u wordt thuisbezorgd. Uw compostvat zelf ophalen kan ook tijdens de landelijke compostdag op 12 april. Iedereen die op deze dag zelf zijn compostvat komt ophalen krijgt een extra korting van € 10,00. U betaalt dan dus slechts € 15,00. U dient het compostvat wel vooraf te bestellen.

Doe mee en vul onderstaande aanvraagformulier in en stuur deze aan:

 

 

Vuilverwerkingsbedrijf Noord-Groningen

Postbus 44

9980AA Uithuizen

Gemeente Loppersum

Geef een reactie