25 april 2024

Computervirus vaker uit op vertrouwelijke info

0

LEIDEN – Computervirussen leggen zich steeds vaker toe op de diefstal van vertrouwelijke gegevens. Dat staat in een halfjaarlijkse analyse die computerbeveiliger Symantec maandag publiceerde. In de laatste zes maanden van het vorige jaar constateerde het bedrijf een vervijfvoudiging.

In de eerste helft van 2003 vormde eenvijfde van de meest gemelde computervirussen een bedreiging voor privacygevoelige en vertrouwelijke data. In de tweede helft van het jaar was dit deel gegroeid tot bijna viervijfde.


Waren oudere virussen uit op de diefstal van documenten, het recente gevaar ligt in de registratie van toetsenbordaanslagen voor bijvoorbeeld dediefstal van codes en wachtwoorden, aldus Symantec in het internationale rapport. Het beveiligingsbedrijf noemt het de ,,snelgroeiende dreiging”.


Bugbear.B


Het belangrijkste voorbeeld van een virus dat uit is op de heling van vertrouwelijke informatie was Bugbear.B dat was ontworpen om allerlei informatie van de harde schijf van ge•nfecteerde systemen te stelen. Bugbear.B staat op de eerste plek in de toptien van de meestgemelde computervirussen.


Beveiligingsexpert Hensen van Symantec verdenkt vooral spammers van betrokkenheid bij het ontwerpen van virussen die data stelen. ,,Ze verzamelen informatie om een goed adressenbestand op te kunnen bouwen”, aldus Hensen. Anderzijds vermoedt hij dat virusschrijvers in een prestigestrijd zijn verwikkeld en elkaar op technische kennis en mogelijkheden willen aftroeven.

www.dvhn.nl

Geef een reactie