29 mei 2024

Conservator Fraeylemaborg: Enorme klus om banier te verwijderen

0

slochteren – “Ik heb het gevoel dat dit even buiten proportie is”, zo stelt conservator Hennie van Harten van landgoed de Fraeylemaborg in Slochteren. “De banier hangt hier vanaf medio september. Sindsdien zijn hier vele bruidsparen in de echt verbonden en niemand had de minste moeite met dit doek

Mevrouw Van Harten vertelt dat een van de medewerkers van de borg (Gerard de Haan), die de contacten over de huwelijksvoltrekkingen onderhoudt met de aanstaande paartjes, heeft gemeld “dat het ontzettend ingewikkeld is om deze banier even weg te halen. Het doek is er met veel inspanning vastgemaakt. Het is een enorme klus om dit voor ŽŽn dag weg te halen.”

De banier, een langwerpig vaandel met daarop de aankondiging van de expositie 100 jaar Ot en Sien, hangt schuin boven de centrale toegang tot de borg.


“Wij dragen de voorgevel van de borg een zeer warm hart toe. We hebben daarom onze uiterste best gedaan een zo smaakvol mogelijk doek te bevestigen. Want wij willen natuurlijk zoveel mogelijk bezoekers naar deze tentoonstelling trekken. De borg is per slot van rekening een museum.”


De aanstaande bruid, zo vertelt medewerker De Haan, had gistermorgen voor het laatst contact over de kwestie rond het doek. “En zij kondigde toen aan dat ze het er niet bij wilde laten zitten.”


Benieuwd


Mevrouw Van Harten: “Ik ben ontzettend benieuwd wat er in de processtukken staat. Wat men nu precies wil en op basis waarvan. Die zal ik donderdag wel te zien krijgen. Maar goed, ik begreep dat de bruid een juridische achtergrond heeft, dus er zal wel een basis zijn. Er worden rond de huwelijken op de Fraeylemaborg erg veel speciale wensen uitgevoerd, maar nog nooit heb ik het meegemaakt dat dit per kort geding werd afgedwongen. Ik wacht het allemaal met belangstelling af.”


Maar hoe het ook afloopt, mevrouw Van Harten hoopt dat het vrijdag ‘een prachtige dag bruidspaar wordt’.

www.dvhn.nl

Geef een reactie